2025 24. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2025 20:48
YORUMUM Harika bir evren. Sanki yaşıyormuşum gibi okudum. Çok ilgi çekiciydi ve bazen gerçekten onların arasında olmayı istedim. Okurken neredeyse hiç sıkılmadım. Serinin diğer kitaplarını da okuyacağım. Bu serinin artık bir fanı olduğumu söyleyebilirim. ÇIKARIMLAR Bu kitapta dinlerin nasıl kullanıldığı açıkça görülebilir. Örneğin Fremenlerin dini inançları onları Paul etrafında toplamaya iterek Paul'un bu zaferi kazanmasında büyük rol oynadı. Bu dinin ise daha önceden Bene Gesseritler tarafından efsaneler ile orada yayılması sağlanması ise bunun bilinçli bir olay olduğunu göstermektedir. Kitapta çok detaylı stratejiler bulunmakta. Bunu kitapta sıkça geçen "hamle içinde hamle içinde hamle" ifadelerinden anlayabiliriz. Savaşta geleceği tahmin edebilmek çok önemlidir. Atreides Hanedanında mal kayıplarından çok her zaman can kayıpları önemli olmuştur. Kral Leo da her zaman maldan önce adamlarının canını korumaya çalışmış ve can kayıplarında her zaman çok üzülmüştür. Bu da asıl önemli olan şeyin ne olduğunu göstermek açısından güzel bir örnektir. İÇERİK (SPOILER!) Ana karakter Paul Atreides. Babası Leo ve annesi bir Bene Gesserit olan Jessica. Kral Leo'nun mentatı Thufir Hawat ve en yakın adamlarından biri Gurney Halleck. Arrakis denen çöl gezegeninde geçiyor olayların çoğu. Arrakis'te yaradan da denilen dev solucanlar var. Bu solucanlar ile baharat(melanj) üretiliyor. Arrakiste çöllerde yaşayan yerliler Fremenler. Kral Leo Doktor Yueh tarafından bayıltılarak Harkonnenlerin eline geçiyor. Yueh ise Baron Vladimir Hartkonnen'in ajanı. Yueh öldürülüyor sonrasında. Paul ve Jessica ise çöllerde kaçmayı başarıyor ve Fremenlerin arasına karışıyor. Fremenler onu efsanelerindeki Muad'dib peygamber olarak düşünüyor ve sonrasında Paul kendinin peygamber olduğunu onlara kanıtlıyor. Aslında bu efsaneler daha önceden orada Bene Gesseritler tarafından yaratılmış. Bunun sonucunda bu din yaratılmış oluyor. Paul'e aralarına katıldığında Usul ismini veriyorlar. Paul orada bir Fremen olan Chani ile tanışıyor ve sonrasında çocukları oluyor. Ancak bu çocuk sonrasında savaşta ölüyor. En sonunda ise İmparator IV. Shaddam'ı yeniyor Fremenler ile beraber. Bu arada Paul de artık bir Fremen gibi oluyor. Kanlısı Baronun oğlu Feyd'i de sarayda toplandıkları anda duelloda yeniyor. ALINTILAR "Şüphesiz öyle. Ama sert, güçlü, vahşi adamlar başka nasıl bir ortamda yetiştirilir ki?" "Öyle adamların bağlılığı nasıl kazanılır peki?" "Geçerliliği kanıtlanmış yöntemler var: Kendilerini üstün hissetmelerini, gizli ve esrarengiz bir anlaşmanın taraflarından biri gibi hissetmelerini, acıları payiaşılıyormuş hissi yaşamalarını sağlamak. Onların bağlılığını kazanmak mümkün. Pek çok dünyada, pek çok kez başarıldı. (s.68) Mutluluğun durabilmek, bir anlığına da olsa durabilmek olduğunu fark etti. Durmanın mümkün olmadığı yerde mutluluk da olmazdı. (s.324) Lider, güruh ile halk arasındaki farkı belirleyen şeylerden biridir. Bireylerin sayısı ona bağlıdır. Bireylerin sayısı fazla azalırsa halk güruha dönüşür. (s.384) İnsan bilinçaltının derinliklerinde, anlamlı ve mantığa uygun bir evrene duyulan yaygın ihtiyaç yatar. Ama gerçek evren mantığın hep bir adım ötesindedir. (s.485)
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202115,7bin okunma