Puan vermedi·256 syf.··Beğendi
ROALD DAHL
256 SAYFA
#Filmlereuyarlanankitaplar
#Ortakokuma
Anlamadığın parçalar hakknda üzülme, arkana yaslan ve bırak sözcükler seni bir müzik parçası gibi etkilesin.
Kısa bir yaz tatili arasından sonra güzel ekibimizle ortak okumalarımıza başladık. Bu ay seçtiğimiz kitap bir çocuk kitabı gibi görünsede herkesin okuması gereken eserlerden. Üstün zekalı bir çocuk olan Matilda, küçük yaşlarda kendi becerisi ile okumayı öğreniyor. Ailesinin onu evde yalnız bıraktığı zamanlarda da bir kaç sokak ötedeki kütüphane de alıyor soluğu. Kısa bir süre içinde tüm çocuk kitaplarını bitirip, yetişkinler için yazılan eserlere geçiyor. Kitap okumak onun için bir tutku çünkü. Matematik zekası da bir hayli yüksek. Pek çok zor işlemi kafasında çözümleyebiliyor. Ayrıca telekinezi yetenekleri de var bu sevimli kızın.
Matilda cephesinde durum bu iken ailesin de durum ne derseniz, off tam bir felaket. Kitapların vakit kaybı olduğunu düşünen bir anne-baba. Tüm hayatları TV programları olmuş, vurdumduymaz, sorumsuz bir aile. Matilda'nın yeteneklerinin farkında bile değiller. Hatta okula gitmesine bile gerek duymuyorlar, zira anneye göre kadının hayattaki tek amacı zengin bir adamla evlenip, gününü gün etmek Neyse ki okula gidiyor Matilda ve harika bir sınıf öğretmeni giriyor hayatına. Miss Honey.
Yoruma başlarken dediğim gibi her yaştan insanın okuması gereken çok başarılı bir eser Matilda. Vurdumduymaz ve çocuğunu tanımayan aileler, adalet ve doğruluğa dikkat çekme, öğretmenlerin gelişimimizdeki önemi, televizyonun hayatımızdaki rolü gibi pek çok mesajlar içeren ve çok severek okuduğum bir kitap oldu. Kesinlikle tavsiyemdir. Okuyun, okutun lütfen.
Yazar hakkında da kısa bir bilgi vermek istiyorum. 1916-1990 yıllarında yaşamış, 20. yüzyılın en büyük çocuk hikayecilerinden biri Roald Dahl. Pek çoğumuz Charlie'nin Çikolata Fabrikası eseriyle hatırlarız sanırım kendisini. Çocuklar için yazdığı kitaplar yanında büyükler içinde yazdığı korku öyküleri var yazarın. Kitapları dünya çapında 300 milyondan fazla satışa ulaşan Dahl adına İngiltere'nin Great Misseden köyünde bir müze ve öykü merkezi de bulunmakta.
Kitabı severek okuduğum gibi filmini de keyifle izledim. Matilda'nın babası rolünde yer alan Danny DeVito oyunculuğu yanında yapımcılığını ve yönetmeliğini de üstlenmiş 1996 tarihli filmin. Özellikle dekorlar oldukça renkli ve ilgi çekici. Müzikali de var eserimizin, yine çok eğlenceli ve başarılı bir yapım. Okuyacak ve izleyecek arkadaşlara keyifle olsun diyorum.
"Ben her zaman için kendime şunları söyledim. Eğer küçük bir hesap makinesi yapabiliyorsa, ben neden yapamayacakmışım?" "Gerçekten de öyle," dedi Bayan Honey. "İnsan beyni şaşırtıcı bir nesnedir. "
"Baba," dedi, "Bana bir kitap alabilir misin acaba?" "Kitap mı?" dedi babası. "Yalan dolu kitapları ne istiyorsun?" "Okumak için baba." "Tanrı aşkına söyler misin, TV'nin ne eksiği var? Altmış iki ekranlı güzel bir TV'miz var ve sen gelip benden kitap istiyorsun! Kızım, iyice şımarıyorsun artık sen!"
Eğer bazı kokuşmuş televizyon programlarının kızınızın geleceğinden daha önemli olduğunu düşünüyorsanız, baba olmamanız gerekirdi!..
Bir şeyin üstesinden gelmek istiyorsan, hiçbir zaman yarım yamalak yapma. Cüretli ol, sonuna kadar git.
LÜTFEN KİTAP OKUYALIM!!!