İyilik iyidir
2025 13. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2025 00:00
All-Star Superman tüm edgy eserlere inat umudu ve iyiliği aşılayan çok güzel bir şaheser. Son yıllarda The Boys ve Invincible gibi eserlerde çok fazla kötü Superman versiyonları gördük (ki onlar da ayrı güzel eserler) ve bence o versiyonlara alışarak Superman' in nasıl olduğunu, nasıl olması gerektiğini unuttuk. Şahsen ben unutmuştum. All-Star Superman bana neden Superman' in harika olduğunu tekrardan hatırlattı. Superman' i sevdiren, onu en meşhur süper kahraman yapan şey uçması, gözünden lazer atması değil. Onu sevdiren asıl şey bir uzaylının, insanları insanlardan daha çok sevmesidir bence. Ki öyle saf bir sevgi ki, kendisi galaksiyi dize getirebilecek güçte olmasına rağmen insanlar için ölmeyi sorun etmez. All-Star Superman, Superman' in hastalanıp yavaş yavaş öleceği haberini alması ile başlıyor. Artık o güçlü Superman' imizin ömrü kısıtlı. Ve biz ölene kadar onun insanlık için yapmaya çalıştığı şeyleri okuyoruz. Çizgi roman biraz da duygusal bir zamanımda okuduğum için bana fazlasıyla dokunmuş olabilir. Ama Superman' in tüm canlılara verdiği değer o kadar saf ve güzel işlenmişti ki, duygusuz birisi bile etkilenirdi bence. Bizarroların gezegeninde mahsur kaldığında, ölmek üzereyken bile sırf mutlu etmek ve değer verdiği için Zibarro' nun şiirini okuması, yine çizgi romanın sonlarında artık çok hasta, ölmeye yaklaşmışken uzaktan birkızın intihar edeceğini duyup onu kurtarmaya çalışması beni çok etkiledi. Çünkü Superman bu. Onun amacı kahraman olmak, dünyayı kurtarmak değil. İnsanları ve tüm canlıları kurtarmak. Eseri bitirdikten sonra keşke Superman gerçek olsaydı ve bizim dünyaya da el atsaydı dedirtti bana. Superman' i sevmenin ve okumanın "cool" olmadığı günümüzde, bir uzaylının hepimize insanlık dersi verdiği güzel bir eserdi. All-Star Superman okuyup sevenlere de Superman Up In the Sky öneririm. Benzer bir tadı aldığım, Superman' i SuperMAN yapan harika bir eserdi o da. Bazen olay fazlasıyla basittir, karmaşık değildir. İyilik iyidir, bu kadar basit.
All-Star SupermanGrant Morrison · Yapı Kredi Yayınları · 202191 okunma