2025 55. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 23:06
İNCİ-JOHN STEİNBECK Kapak tasarımını sel yayıncılığın diğer kapak tasarımlarına baktığımızda zayıf buldum daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Kızılderili olan Kino,karısı Juanna ve çocukları Cayotito güzel bir aileydi. Kino’nun dedesinden kalma bir kanosuyla balık tutmakta ve inci arayışı ile ailesinin geçimini sağlamaktadır. Bir gün Cayotito’yu akrep sokar ve ailesi napacağını bilemezler hem yoksul hem de Kızılderili olduları için doktor onlara gelemeyeceğini tüm ahali bilmekte bu yüzden Juanna ve Kino çocuklarını kucaklayıp doktora götürürler doktor ise ün salmış zengin aşağılık karakteri olan bir adamdır. Kızılderili ve yoksul olduklarını bildiğinden bakmak istemez ki Kino parası olduğunu söyledikten sonra tedaviye başlar. Bu olaylar sırasında Kino inci arayışındayken dünyada hiç görmediği bir leylek yumurtası büyüklüğünde bir inci bulur tüm ahali haberi almıştır bu olay o kadar büyük olaydır ki asırlar boyunca konuşulacağı düşünülmüştür. İncinin getireceği servet herkesin ağzında dolaşmaktadır. Doktor’un da tavrı hemen çocuğa karşı değişmiştir. Gel zaman git zaman bu inciyi satacak olan Kino kasabaya doğru yol alır tabi söylenti inci alıcılarına ulaşmıştır. Tüm ahali Kino’nun arkasından yürümektedir. Alıcılar sanki haberleri yokmuş gibi evraklarla oyalanmaktadırlar. Kino içeri girince inciyi göstermiş şok olan alıcılar sonrasında bu kusurlu bir mal bu kadar sıra dışı inciyi kimse almaz diyerek çok az bir teklifle gelirler ki aralarında anlaşıp hepsi az fiyat verince Kino durumun farkına varır ve inciyi satmaktan vazgeçer. Kino gece incisini çalmaya gelen birileri ile kavgaya tutuşur ve birini öldürür karanlıkta kimi öldürdüğünü göremez. Karısı ve çocuğunu alıp kaçmaya karar verir şehre gidip inciyi satıp çocuğunun okuma, yazma öğrenmesi ve hiç kimsenin dediğine inanmayarak kendisinin okuyarak doğruyu öğrenmesini hayal etmektedir. Babanın hayattaki mücevheri aslında çocuğuna okumayı öğreterek ona bambaşka bir hayat sunmayı düşünmektedir. Kino ailesi ile birlikte kaçarlarken kelle avcıları peşlerine düşer üç kişiyi kendi başına öldürmeye giden Kino eşini ve çocuğunu mağarada bırakır üç kelle avcısını da öldürür ancak üçüncü kelle avcısını öldürdükten sonra mağaradan bir feryat gelir Kino’nun çocuğu ölmüştür. Eserin başından beri Juanna inci’nin ailesine uğursuzluk getirdiğini söylemiş mutluluğun daha önemli olduğunu söylemesine rağmen kocası erkekliğini kullanarak karısını bastırmıştır. Eserde erkek-kadın eşitsizliği az da olsa göze çarpmakta, yoksul-zengin ayrımı ve özellikle ırk ayrımını yazar gözler önüne sermektedir. Muhteşem bir eserdi. Anlatım tekniği, üslubu konusu her şeyiyle mükemmeldi.
İnciJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 202349,9bin okunma