2025 28. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2025 18:54
Kitap 2. Dünya Savaşı’nı Japonya ve Almanya’nın kazandığı alternatif bir evren ile başlar. Bu evrende Amerika Birleşik Devletleri; Doğuda Almanya, Batıda Japonya ve orta kısımda ise çatışmalarla kaplı tarafsız bölge olarak üçe bölünmüştür. Ancak Nazi Almanya’sı bununla yetinmemiş ve bir takım planlar peşindedir. “Tarihin kurbanları değil failleri olmak istiyorlar.” Almanya teknolojide üst seviyelere ulaşmışken Japonya topraklarını genişletme düşüncesindedir. İki devlet kararlarını sorgularken I-Ching adındaki 5000 yıllık kadim Çin kehanet sisteminden de yararlanır. Kâhine başvuran karakterler bir sonraki davranışlarını bu kadim kitaptan aldıkları öneriler ile belirler. I-Ching yalnızca karakterlerin kararlarında etkili olmayıp romanın gidişatını da etkiler. Bu süreçte “Çekirge Ağır Gelecek Kendine” isimli kitap Almanya tarafından yasaklanmasına rağmen sıkça adını duyurmayı başarır. Yazarının Yüksek Şato’daki elektrikli çitler arasına gizlendiği söylenen kitap ise Almanya-Japonya devletlerinin savaşı kaybettiği şimdiki zamanda neler olduğunu anlatır. YÜKSEK ŞATODAKİ ADAM bir yandan farklı kültürlerdeki bireylerin iç dünyasındaki savaşı gözler önüne sererken bir yandan da bireylerin kimlik arayışı ile kendini anlama süreçlerini öne çıkarır. Karakterlerin bir şeylerin yanlış olduğunu hissettiği alternatif evrende karşılarına rahatsız edici ve cevaplanması zor sorular çıkar. “Psikotik bir dünyada yaşıyoruz. Deliler güç sahibi. Bunun ne zamandır farkındayız? Bununla ne zamandır yüzleşiyoruz? Ve bunu kaçımız biliyor?” Kitap akıcı bir dil ve bilimkurgu ögeleriyle süslenen alternatif bir tarih sunuyor. Ancak kitabı sadece bilim kurgu eseri olarak okumak imkânsız. Kitabı anlayabilmek ve olayları özümseyebilmek için o dönemin tarih bilgisine ve çeşitli kuruluşlara da hâkim olmak gerekir. Tüm bunları bildikten sonra kesinlikle okumaya değer.
Yüksek Şato'daki AdamPhilip K. Dick · İthaki Yayınları · 20251,243 okunma
İnsanlık tarihinin ucuz atlattığı bir senaryoyu tam karşımızda kötücül evrene dönüştürmek ve bunu başarırken de edebiyatın tüm olanaklarını sonuna kadar istifade etmek…İnceleme için tebrik ediyorum; meraklısına; kitabın dört sezonluk Amerikan yapımı bir dizi serisi de var.😸🌸🌸
Ceren
Teşekkür ederim ☺️ Ben meraklısıyım ama diziye yeni başladığım için onu eklemedim değerlendirmeme 😃