2025 38. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 17:17
Kafka’nın “Dönüşüm”ü, edebiyatın en çarpıcı ve sarsıcı klasiklerinden biri. Gregor Samsa’nın bir sabah dev bir böceğe dönüşmesiyle başlayan hikâye, aslında sadece fantastik bir olay değil; insanın toplum ve aile içindeki değerini, yalnızlığını ve yabancılaşmasını derinlemesine sorgulayan bir metafor. Gregor, ailesi için sürekli çalışan, kendi hayatını feda eden bir karakterken; böceğe dönüşmesinden sonra ailesi tarafından dışlanmaya, hor görülmeye ve sonunda tamamen yalnız bırakılmaya başlıyor. Bu durum bize şu soruyu sorduruyor: “İnsanın değeri gerçekten kim olduğuna mı bağlıdır, yoksa topluma ve ailesine sağladığı faydaya mı?” Kafka’nın dili kısa ama etkisi çok büyük. Okurken hem ürperiyor hem de Gregor’un içsel yalnızlığını iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Kitap, aslında hepimizin bir noktada yaşadığı dışlanmışlık duygusunu çarpıcı bir şekilde yansıtıyor. “Dönüşüm”, bireyin toplum karşısındaki değersizliğini, aile bağlarının kırılganlığını ve insanın yalnızlığını anlatan unutulmaz bir klasik. Küçük hacmine rağmen bıraktığı etki devasa.
Duygu ve Düşünce
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022268bin okunma