Seyfulislam müstear isimli hocamız, bu eserinde Türkiye şartlarında cuma namazının eda edilmesinin gereğini, gerekliliğini ve getirisini ... çok yönlü olarak ele alıyor diyebiliriz.
Eserin ilmî tahric ve redaktörü çok yüksek seviyededir; tüm rivayetler sahih-hasen-daif şeklinde sınıflandırılmış, varsa farklı ravi zincirleri, tümü mutlaka belirtiliyor.
İçerik olarak: Cuma namazının hemen tüm faideleri, faziletleri ve farzları-müstehablarına değiniliyor. Bununla birlikte günün sonunda, halifeliğin kaldırıldığı ve imamiyet yetkisinin şüpheye düşürüldüğü topraklarda, cuma namazının da düştüğünü kendince tercih ve ifade ediyor.
Şahsi kanaatim, son cümlede "cumanın kaldırıldığı" hükmüne varılacaksa, cumanın önemi ve detaylarına bu denli bir hacim oluşturacak şekilde değinilmesine hiç mi hiç lüzum olmadığıdır. Yani madem ki "cuma kılmaya gerek yoktur" denilecek, öyleyse bu denli teferruatlı (meselâ; cuma kaç rekattır, iki hutbe arası oturmak şart mıdır, imamlar hangi delilleri almışlar, vs.) bir incelemeye ne gerek vardı?
Hocanın bu yaklaşımını "sözü uzatarak hikmetten de uzaklaşmak" kabilinden görüyorum. Ancak eserin benzer kategorideki İslamî fikriyat ve fıkıh kitapları arasında daha önde olduğunu düşünüyorum. Bilhassa, Seyfulislam Çapanoğlu ismiyle YouTube üzerinde aynı başlık altında yaptığı dersin videosunun kitaba ufak bir şerh niteliği taşıdığını sanıyorum. Okuyacak olan, videoyu da mutlaka izlemelidir.
Cuma Namazı hakkında geniş kapsamlı-akademik seviyede bilgi almak isteyen, Cuma Namazının kılınmaması gerektiği yönünde delil arayan veya karşıt delilleri incelemek isteyen okurlara tavsiye edilebilir.