Fırat Can’ın Hep Mavi Kal romanı, yalnızca bir anlatı değil; bir ağıt, bir direniş manifestosu ve bir sevda güncesi. Sayfalar ilerledikçe, okuyucu sadece karakterlerin değil, kendi iç dünyasının da dönüşümüne tanıklık ediyor. Bu kitap, yüreğe dokunan bir çağrı gibi: “Mavi kal. Her şeye rağmen.”
Jîndar’ın şehit düştüğü an, romanın en sarsıcı kırılma noktası. O an geldiğinde, sadece Şahan’ın değil, okuyucunun da içi parçalanıyor. Çünkü Jîndar artık sadece bir karakter değil; bir halkın umudu, bir kadının direnişi, bir yoldaşın sesi olmuştu. Onun yokluğu, romanın geri kalanına bir ağırlık gibi çöküyor. Ama aynı zamanda bir ışık da bırakıyor: mücadeleye devam etme ışığı.
“Gözlerine yaşlar üşüştü. Birkaç dakika içinde yaşlar süzülmeye başladı... Çok özlemişti onu.”
Bu satır, Şahan’ın iç dünyasındaki yıkımı ve Jîndar’a duyduğu derin bağlılığı anlatıyor. Jîndar ve Şahan’ın gerillaya katılmadan önceki aşkları, saf ve dokunaklı. Ama bu aşk zamanla bir yoldaşlığa, bir ortak mücadeleye evriliyor. Onların ilişkisi, sadece duygusal değil; ideolojik, ruhsal ve tarihsel bir bağa dönüşüyor. Bu dönüşüm, romanın en güçlü yönlerinden biri. Aşkın sadece bir duygu değil, bir direniş biçimi olduğunu gösteriyor. Benim için en çarpıcı düşünce şu oldu: Eğer devrim olsaydı, nasıl bir hayatları olurdu? Belki bir dağ evinde, özgür bir toprakta, çocuklarıyla birlikte maviye tutunarak yaşarlardı. Belki Jîndar, bir öğretmen olurdu; Şahan, bir yazar. Ama her şeyden önce, özgür olurlardı. Bu ihtimalin kendisi bile insanın içini titretiyor. Kitabın son 10 sayfası, beni derinden etkiledi. Özellikle Kürt halkı için çok değerli isimlerin sözlerinin tek tek yazılması, romanın kişisel bir hikâyeden çıkıp kolektif bir hafızaya dönüştüğünü gösteriyor. Bu sözler, sadece bilgi değil; birer kutsal emanet gibi. Okuyucuya “unutma” diyor, “hatırla ve sahip çık.” Bu bölümde, bir halkın acısı, direnişi ve umudu kelimelere dökülüyor. Ve bu kelimeler, sadece okunmuyor; hissediliyor.
Kişisel Yorum
Bu romanı okurken defalarca durup düşündüm. Sayfaları çevirdikçe, sadece karakterleri değil, kendi duygularımı da keşfettim. Jîndar’ın gözlerindeki ışığı, Şahan’ın içindeki boşluğu, devrimin hayalini… Hepsi birer parça oldu bende. Hep Mavi Kal, bana sadece bir hikâye anlatmadı; bana bir duygu bıraktı. Ve o duygu hâlâ içimde yankılanıyor.