Mühendis; Beklentiler, Gerçekler ve Bir Kitabın Etkisi
2025 67. kitabı
James L. Adams'ın kitabını okuduğumda, Türkiye'deki mühendislerin durumu üzerine düşünmeden edemedim. Yazar, kitabında adından farklı olarak otobiyografik bir anlatımdan çok, genel iş hayatı ve mühendislik gelişimlerinin karşılaştığı zorlukları ele alıyor. Her ne kadar Amerika'daki sorunları dile getirse de, bunların aslında evrensel sorunlar olduğu kolayca görülebilir. Adams, mühendislerin iş hayatından beklentilerini ve bu beklentilerin yarattığı kariyer hayal kırıklıklarını anlatıyor. Ayrıca, şirketlerdeki mühendis-yönetici çatışmasının kökenine inmeye çalışıyor. Yazarın haklı olduğu temel nokta şudur: Çoğu mühendis AR-GE birimlerinde bir şeyler oluşturmak ve geliştirmek isterken, piyasa koşulları bu beklentileri nadiren karşılar. Bu sebeple mühendisler, kendilerini daha çok satış gibi farklı alanlarda bulurlar. Firmalardaki mali karar alıcıların baskın rolü, birçok mühendisin yaratıcılığını ve imkanlarını kısıtlar. Bu kitabı ilk okuduğumda lisedeydim ve metin bana çok ağır ve sıkıcı gelmişti. Ancak, meslek seçimimde etkisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kitabın AR-GE kısmına yaptığı vurgu ve kafa patlatılan ortam tasviri beni cezbetmişti. O dönem bu tür bir çalışma ortamı bana fazlasıyla uygun görünüyordu. Kitabın bana ağır gelmesinin sebebi ise, yazarın ele aldığı toplumun rasyonel ve acımasız bakış açısını sıkça dile getirmesi ve monoton, teknik bir anlatıma sahip olmasıydı. Hatta bu yüzden okumaya bir süre ara vermiştim. Okuduğum, TÜBİTAK'ın yayınladığı bir baskıydı ve sanırım çeviri bu hataları yapmış olabilir. Bu sebeple kitabı bir kez daha, bu sefer orijinal dilinde okumayı düşünüyorum. Bu kitabı, özellikle mühendislik öğrencilerinin mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Kitap, dünyadaki mühendislik bakış açısı ile Türkiye'deki bakış açısını karşılaştırma ve gözlemleme fırsatı sunuyor. Yazarın mühendislere yönelik çok değerli öğütleri ve yol gösterici sözleri var. Özellikle insani ilişkilerin önemine yaptığı vurgu ve maliyet analizinin mühendislik için ne kadar önemli olduğunu belirtmesi dikkat çekici. Kitap okumaya çok fazla zaman ayırdığım eski dönemlerden aklımda kalanları toparlamaya çalıştım. Bu kitabı, orijinal dilinde okumanızı kesinlikle tavsiye ederim, zira iyi bir İngilizce bilgisi gerektiriyor. Türkçe çevirisi, bu önemli eserin ruhunu tam olarak yansıtamamış gibi görünüyor. Muzaffer KOÇ
Mühendislik
Bir Mühendisin DünyasıJames L. Adams · TÜBİTAK Yayınları · 199976 okunma