2025 48. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2025 13:00
İlgi Arayışı, kitaplığımda uzun süredir bekleyen ama okumakta tereddüt ettiğim bir eserdi. Sayfalarını açtığım anda bu tereddüdün ne kadar yersiz olduğunu anladım; çünkü kitap bir yandan içine alan akıcı bir anlatıya sahipken, diğer yandan düşündürerek okuma deneyimini daha da derinleştiriyor. Beni en çok etkileyen yönlerinden biri, yalnızca “ilgi” kavramını değil, aynı zamanda “ilgisizlik” temasını da cesurca ele alması oldu. Yazar, modern çağ insanının ilgi görme, görülme ve ilgiye duyduğu ihtiyacı felsefi ve psikolojik bir açıdan irdeliyor. Dikkatimizin nasıl işlediğini anlatırken, bunun sadece bilinçli tercihlerimizle değil, gözden kaçırdıklarımızla da şekillendiğini göstermesi özellikle düşündürücüydü. Bu bana gündelik hayatımda neye dikkat ettiğimi, neyi görmezden geldiğimi ve bunun aslında beni nasıl yönlendirdiğini yeniden düşündürdü. Yazarın kısa ama yoğun metinlerle, yaratıcı bir şekilde bu kadar çok şey aktarabilmesi de ayrıca etkileyici. Kimi cümleler, altını çizip üzerinde uzun uzun düşünmek istediğim türden. Bana kalırsa İlgi Arayışı, sadece “ilgi görmek” meselesini değil, çağımızın görünür olma arzusunu, görünmez kalmanın yükünü ve dikkatin bizi nasıl şekillendirdiğini sorgulatmasıyla da çok değerli bir eser.
İlgi ArayışıAdam Phillips · Ayrıntı Yayınları · 2023592 okunma