Matteo Pasquinelli'nin
Patronun Gözü
Kitap, yapay zekânın (YZ) genellikle "teknolojik bir mucize" ya da "uzaylı bir zekânın dünyamıza inişi" gibi romantikleştirilmiş ve teknolojik açıdan indirgenmiş anlatılarına karşı çıkarak, onun aslında derin tarihsel ve sosyo-ekonomik kökenleri olan bir olgu olduğunu savunur.
Kitabı 4 ana başlıkta şöyle anlatabiliriz...
1. Yapay Zekâ Bir Emek Ürünüdür:
Pasquinelli'nin ana tezi, yapay zekânın sanılanın aksine tek bir dehanın eseri değil, kolektif insan emeğinin birikiminin ve tarihsel iş bölümünün bir ürünü olduğudur. Kitap, "makine zekâsının emek teorisi"ni öne sürerek, algoritmaların, modellerin ve verilerin, binlerce insanın görünmez emeğiyle inşa edildiğini vurgular. YZ'nin karmaşık otomasyon süreçleri, sanayi devrimindeki fabrikalardaki iş bölümünün dijital bir devamı olarak sunulur. Bu bağlamda, YZ'yi salt bir teknoloji olarak değil, sermayenin emeği daha verimli kontrol etme çabasının tarihsel bir uzantısı olarak konumlandırır.
2. Dijital Bir Fabrikada Gözetim:
Kitap, Foucault'nun "panoptikon" fikriyle başlayan gözetim tartışmalarını, YZ çağının "dijital panoptikonu"na taşır. Sanayi devriminde patronun işçileri fiziksel olarak gözlemlemesini sağlayan "patronun gözü" kavramı, YZ sayesinde dijital platformlar, algoritmik yönetim sistemleri ve veri analizi araçlarıyla küresel bir ölçekte devam etmektedir. Bu yeni sistem, yalnızca iş süreçlerini değil, aynı zamanda sosyal ilişkileri, tüketim alışkanlıklarını ve hatta düşünce yapılarını da kontrol etme potansiyeli taşır. Pasquinelli, bu dönüşümü "toplumun bir dijital fabrikaya dönüşümü" olarak nitelendirir.
3. Yapay Zekânın Askeri ve Siyasal Kökenleri:
Pasquinelli, YZ'nin gelişiminin sadece Silikon Vadisi'ndeki girişimcilerin bir başarısı olmadığını, aksine savaşlar, istihbarat ve devletin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen bir geçmişi olduğunu ortaya koyar. İlk modern bilgisayarların ve veri analizi tekniklerinin, ordular ve istihbarat servisleri tarafından düşman kodlarını kırmak, askeri stratejileri optimize etmek ve gözetim ağlarını kurmak amacıyla geliştirildiğini gösterir. Bu durum, yapay zekânın tarafsız bir bilimsel disiplin değil, belirli güç dengeleri ve çıkar gruplarının etkisiyle şekillenen siyasal bir araç olduğunu ortaya koyar.
4. YZ Mitlerinin Sökümü:
Kitap, YZ etrafında yaratılan "süper zekâ", "teknolojik tekillik" (singularity) ve "yapay bilinç" gibi popüler anlatıların aslında ideolojik işlevleri olduğunu iddia eder. Bu mitlerin, YZ'nin arkasındaki gerçek insan emeğini, tarihsel koşulları ve politik yapıları gizlemeye hizmet ettiğini savunur. Pasquinelli'ye göre, bu mitler YZ'yi insanlık dışı, mistik ve kontrol edilemez bir güç olarak sunarak, onun eleştirel bir şekilde sorgulanmasını engeller. Kitap, yapay zekânın geleceğe dair bir kehanet değil, geçmişin ve mevcut toplumsal ilişkilerin bir yansıması olduğunu öne sürer.
Özetle, Patronun Gözü, yapay zekâya dair yaygın teknolojik determinist bakış açısını yıkıp, onun sosyolojik, ekonomik ve politik bir analizini sunar. YZ'yi sadece bir araç olarak değil, sermayenin emeği yönetme, gözetleme ve kontrol etme çabalarının tarihsel bir sonucu olarak ele alması, kitabın en dikkat çekici yanlarından biridir.
Konu ile ilgili daha evvelden okumuş olduğum Prof.Dr. Türker Kılıç hocanın,
Nasıl Daha İyi ve Güzel Bir Yaşam Kurarız? kitabını okumalarını tavsiye ediyorum.
Kitap Simyacıları Kulübü