·152 syf.····Okunma: 31 Mart 2025 16:28 Günümüzde faal olarak çalışan bir üniversitenin bahçesinde, dört tıbbiyeli arkadaş tarafından İttihat ve Terakki Cemiyeti kurdu. O dört arkadaştan biri de İbrahim Edhem idi; Temo.
Diyarbakırlı İshak Sükûtî, Arapkirli Abdullah Cevdet, Çerkez Mehmed Reşid ve İbrahim Temo'nun kuruduğu, Osmanlı'nın en büyük cemiyetlerindenen biri olan İttihat ve Terakki neden ve ne şartlar altında kuruldu? İbrahim Temo, ne badireler atlattı? Ali Ekrem (Bolayır) gibi kim kaç isim, onun hayatına dokundu? Temo, kaç kere toprak değiştirdi? Kimlerle mektuplaştı?
Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet tarihine dahi etkisini göstermiş olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'ni bizzat kurucusunun anılarından okumak, biraz evvel saymış olduğum soruların cevabın öğrenmek, olumlu veya olumsuz yeni sorulara sormaya vakıf olmak ilgi çekiciydi.
Ancak okumamı zorlaştıran ve doğal olarak uzatan büyük hususlar mevcuttu; Yazım hataları, yetersiz dipnotlandırma ve editörtyel bir özensizlik mevcuttu. Bir sürü mektup var ancak metnin "mektuba" geçtiği bile belli değildi veya bir mektuptan başka bir mektuba geçildiği. Tabii hal böyle olunca bir fotoğraf vesaire beklemek de yersiz oldu.
Bu derece büyük sorunlar, mühim bir hatıratı okumayı o kadar zorlaştırdı ki!
Eğer çok merak ediyorsanız, bu şartlar altında okumanızı tavsiye ederim.