Ross King – Machiavelli İktidar Filozofu
2025 3. kitabı
İktidar Filozofu eseri, yalnızca bir biyografi değil; aynı zamanda 15. ve 16. yüzyıl İtalya’sının siyasal çalkantılarını arka planda işleyen bir tarih anlatısı. Yazar, Machiavelli’yi sadece Prens kitabının yazarı olarak değil, Floransa’nın karmaşık diplomatik ilişkilerinde görev almış bir devlet adamı, sanatla ve edebiyatla iç içe yaşamış bir entelektüel olarak da ele alıyor. Kitabın en dikkat çekici yanı, Machiavelli’nin düşüncelerinin arkasındaki koşulları detaylıca göstermesi. Özellikle Floransa Cumhuriyeti’nin yükseliş ve çöküş dönemlerinde yaşadığı deneyimlerin, onun siyaset felsefesine nasıl doğrudan yansıdığını görmek okura farklı bir bakış açısı kazandırıyor. King, Machiavelli’yi “soğuk ve acımasız bir akıl” olarak değil, dönemin gerçekleriyle yoğrulmuş, idealizmi defalarca kırılmış ama hâlâ çözüm arayan bir düşünür olarak resmediyor. Dil açısından ise kitap oldukça akıcı. Akademik ağırlıktan uzak, ama ciddiyetten taviz vermeyen bir anlatım var. Bu yönüyle hem tarih ve siyaset teorisine meraklı okurlara, hem de Machiavelli’nin düşüncelerini daha insani bir çerçevede tanımak isteyenlere hitap ediyor. #Machiavelli #Prens #Siyaset #Tarih #Felsefe #KitapÖnerisi
MachiavelliRoss King · Alfa yayınları · 201164 okunma