İktidar Filozofu

Yazar:
Ross King
Temmuz 2011
Alfa yayınları

O bir 'şeytan'mı, yoksa bir 'dahi'mi?
2026 9. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 10:01
Niccolo Machiavelli, Rönesans şehri Floransa'nın yetiştirdiği dehalardan sadece biri. Deha diyorum çünkü, ona atfedilen sıfatlardan biri de 'şeytanın vücut bulmuş hali'dir. Bu yakıştırmalar ondan yüzyıllar sonraki devlet adamlarının, filozofların yakıştırmaları. Hangisi daha gerçekçi, sanırım Machiavelli ile ilgili okumaları bitirdiğimiz zaman karar verebileceğiz. Kısaca anlatalım; Floransa'nın cumhuriyetle yönetilen yıllarında, yani Mediciler sürgündeyken, Signoria; yani meclis tarafından farklı tarihlerde bürokrat, arabulucu, devlet adamı, askeri mühendis ve tarihçi olarak görevlendiren Niccolo işini layıkıyla yapan biriydi. Bir ticaret şehri olan ve kendi ordusu olmadığı için komşularıyla sürekli başı derde giren Floransa'nın iyi bir bürokrata ihtiyacı vardı. Onlarla müzakere edecek, onların fikirlerini Floransa lehine değiştirecek ya da Floransa adına iyileştirmeler yapacak kişi tam da Machiavelliydi. Ama muhatapları çetin cevizdi. Özellikle ikisi; Fransa kralı ve Papa onu oldukça zorluyordu. Çünkü her ikisinin de gözü Floransa topraklarındaydı. Ve genellikle de Signorya kararı ile bütçelerinin dörtte birine denk düşen vergi ile kurtulabiliyorlardı. Tüm bu devlet görevinde olduğu yıllar onun yıldızının parladığı yıllardı. Ta ki Fransa kralının şehri zapt edip Signoria'yı dağıtması ve sürgündeki Medicileri iş başına getirene dek. Machiavelli hızla gözden düştü, önce belli başlı yasaklar getirildi, sonra tutuklandı en sonunda da sürgün edildi. Kabus gibi yıllar başladı onun için. Kırsalda Bir çiftlikte tarım yapıp, kahvehanelerde laflıyor, tavla oynayarak yıllarını geçiriyordu. Ancak bir yandan da medicilerle arasını hoş tutmak için arkadaşlarını devreye sokuyordu. Bu süreçte yazarlığa başladı. Kısa piyesler yazdı, en bilinen eseri olan 'hükümdar'ı kaleme almaya başladı. Bu
Ross King – Machiavelli İktidar Filozofu
2025 3. kitabı
İktidar Filozofu eseri, yalnızca bir biyografi değil; aynı zamanda 15. ve 16. yüzyıl İtalya’sının siyasal çalkantılarını arka planda işleyen bir tarih anlatısı. Yazar, Machiavelli’yi sadece Prens kitabının yazarı olarak değil, Floransa’nın karmaşık diplomatik ilişkilerinde görev almış bir devlet adamı, sanatla ve edebiyatla iç içe yaşamış bir entelektüel olarak da ele alıyor. Kitabın en dikkat çekici yanı, Machiavelli’nin düşüncelerinin arkasındaki koşulları detaylıca göstermesi. Özellikle Floransa Cumhuriyeti’nin yükseliş ve çöküş dönemlerinde yaşadığı deneyimlerin, onun siyaset felsefesine nasıl doğrudan yansıdığını görmek okura farklı bir bakış açısı kazandırıyor. King, Machiavelli’yi “soğuk ve acımasız bir akıl” olarak değil, dönemin gerçekleriyle yoğrulmuş, idealizmi defalarca kırılmış ama hâlâ çözüm arayan bir düşünür olarak resmediyor. Dil açısından ise kitap oldukça akıcı. Akademik ağırlıktan uzak, ama ciddiyetten taviz vermeyen bir anlatım var. Bu yönüyle hem tarih ve siyaset teorisine meraklı okurlara, hem de Machiavelli’nin düşüncelerini daha insani bir çerçevede tanımak isteyenlere hitap ediyor. #Machiavelli #Prens #Siyaset #Tarih #Felsefe #KitapÖnerisi
2019 107. kitabı
Prens ten önce okunması gereken ya da kim uşbu Machiavelli diye aklınıza takılıyorsa okuyabileceğiniz harika bir biyografi. Yazarın da ellerine sağlık
2021 138. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2021 01:34
Rönesansın beşiği sayılan Floransa’da yalnız bir adam. Machiavelli o gün için henüz siyasi birliğini tamamlayamamış İtalya'nın rönesansa götüren sebepleri bizzat yaşamış en tabandan zirveye kadar yükselmiş bir devlet adamı. Genel anlamda bu biyografiyi okuduğunuzda Machiavelli'yi daha yakından tanıma fırsatı bulacak bunun yanında Avrupa'yı rönesansa götüren sebepleri de bir anlamda Machiavelli'yle birlikte yaşayarak anlayacaksınız.
2023 17. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 00:00
Niccolo Machiavelli ; 1469-1527 Devlet adamı, askerî stratejist, şair ve oyun yazarı Floransalı düşünür, İtalyan Rönesansının en önemli figürlerindendir.

Ross KingYazar · 3 kitap
Ross King 1962 yılında Kanada’da doğdu. 1992 yılında İngiliz edebiyatında akademik kariyer yapmak amacıyla İngiltere’ye geldi. 2002 ve 2003 yıllarında Domino ve Michelangelo and the Pope’s Ceiling adlıiki kitabı Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlandı. Michelangelo üzerine yazdığı kitabı New York Times’ın çok satanlar listesinde uzun süre yer aldı ve hayli ilgi gördü. Brunelleschi’s Dome: How a Renaissance Genius Reinvented Architecture adlı kitabı ABD çapında ses getirerek, “The 2000 Book Sense Nonfiction Book of the Year” ödülünü aldı. Avrupa kültür tarihi üzerine hayranlık uyandıran bilgisiyle dikkat çeken Ross King, İngiltere’de, Oxford yakınlarında yaşıyor.