2025 1. kitabı
İlk eleştirim kitap hacımsel açıdan çok büyük bu okumayı çok zorlaştırıyor. İkinici söyleyeceğim şey ise bölüm başlıklarını sık olması okumayı kolaylaştıran güzel bir durum. Kitabın konusunu zaten herkes biliyordur fakat kısaca bahsetmek gerekirse bir aile var bu aile birbirini seven ve saygı duyan bir aile maalesef ki değil. Baba ölüyor ve iki kardeş şüpheli fakat kitabı okurken katil kim katil kimdi asla düşünmüyorsunuz. Çünkü kitap bunu anlatmıyor kitap herkese hitap eden herkesin okuması gereken bir kitap değil kesinlikle değil. Fakat bunu okuyan biri ile bu kitap hakkında uzun uzun konuşma isteği sizde de olacaktır. Detaya girmek gerekirse baba inançsız, keyfini her şeyden önünde tutan, bencil, cimri ve kötü biridir. Çocukları ile asla anlaşamaz. Dört çocuğu vardır ve bu dört çocuktan biri gayrimeşrudur. Çocuklarından en büyüğü olan İvan kendisi gibi ateist fakat babası kadar cahil biri değildir. Okumayı düşünmeyi oldukça sever dini ahlaka temellendirir. Tanrı yoksa her şey mübahtır, der ve öyle yaşar. Dimitri ise oldukça normal ekstra herhangi bir özelliği olmayan bir karakterdir. Alyoşa, oldukça dindar, dini olan her şeyi sorgulamadan yerine getiren, merhamet timsali bir karakterdir. Gayrimeşru olan çocuk Smerdyakov, sara hastası aynı zamanda Ivan'ı kendine rol model edilmiş bir karakterdir. Üşenmesem tüm altını çizdiğim yerleri paylaşmak isterdim ama çok üşeniyorum. Bu kadar yazı bile çok oldu. Maşallah bana <3
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,2bin okunma