2025 5. kitabı
Çoğumuzun zihninde bir "ideal aile" tablosu vardır: Güvenli bir ev, koruyucu ebeveynler... Sosyal medya bu tabloyu her gün parlatır. Peki ya en sarsılmaz karakterler konforun içinde değil de kaosun tam ortasında yetişiyorsa? ​Bu kitap, tam olarak bu rahatsız edici sorunun kalbine iniyor. ​Peki, neden bu kitap? ​Çünkü 'aile' ve 'sevgi' hakkındaki tüm ezberlerimizi bozuyor. Bize öğretilen istikrar ve korumacılığın aksine, "Camdan Kale", en derin sevgi bağlarının, en akıl almaz ihmalin ve kaosun ortasında filizlenebileceğini iddia ediyor. Hem de çok daha karmaşık ve kırılmaz bir şekilde. ​Bu bir otobiyografi, ama okurken kurgu sandığınız anlar olacak. Yazar bizi ailesiyle tanıştırıyor: Çocuklarına fizik öğreten dâhi bir baba, ama aynı zamanda tüm parayı alkole yatıran bir hayalperest. Sanata tutkun özgür ruhlu bir anne, ama çocuklarının açlığını bir macera olarak gören bencil bir kadın. ​Bu aile sürekli kaçıyor, çöpten yemek topluyor, elektriksiz evlerde yaşıyor. Ama bu kaosun içinde çocuklar, hiçbir okulun veremeyeceği bir ders alıyor: Hayatta kalmayı ve en karanlık anda bile hayal kurmayı. ​Neden okumalıyız? ​Çünkü "Camdan Kale", içimizdeki yargılama refleksini tokatlıyor. Bu aileye hem öfkelenecek hem de gizlice hayran kalacaksınız. "İyi ebeveynlik nedir?" ve "Bir insanı ne yıkar, ne güçlendirir?" gibi soruları sormadan edemeyeceksiniz. Bu kitap benim 'normallik' algımı yıktı ve bir insanın geldiği yerin, gideceği yeri belirlemediğine dair okuduğum en güçlü kanıt oldu. ​Kitap su gibi akıyor ama etkisi kalıcı. Okuduktan sonra 'aileye', 'konfora' ve 'vazgeçilmez' sandığınız şeylere asla aynı gözle bakamayacaksınız. ​İnsan ruhunun en zor koşullarda nasıl parladığını ve 'aile' kelimesinin en şaşırtıcı tanımını görmek istiyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız.
Camdan KaleJeannette Walls · Kairos Kitap · 2025151 okunma