2025 52. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2025 11:56
Kitapdaki hikaye bize, kitabımızın kahramanı Kemal Basmacı tarafından anlatılmakta. Sene 1975 -1980 ler. Kemal nişanlanmak üzereyken Füsuna aşık olur, her iki kadınıda bırakmak istemez fakat iki karpuz bir koltuğa sığmayınca Füsun Kemal'i nişanından sonra terk eder diğer karpuz da dengede duramayan Kemal'in kolu altından kayar ve sırra kademdir artık. Kemal Füsun'u adeta takıntı haline getirmiştir, 8 yıl boyunca evli olduğunu bile bile Füsun'un peşini bırakmaz, ve bu arada çeşitli nesneleri biriktirmeye başlar bunlar Füsun'a ve onun aşkı ile kavrulurken haşır neşir olduğu öteberilerdir, küpe, mendil, sürahi vs bu eşyalar o kadar çoğalır ki bunlarla bir müze kurar ve yıllarca biriktirdiği bu eşyaları orada sergiler. Tüm bu olayların çevresinde o günkü İstanbul'u da bize çok güzel anlatır. Açık hava sinemaları, lokantalar, butikler, kenar mahalleler, Nişantaşı ve Suadiye. Ayrıca o dönemi anlatan  tarihi olaylarıda yaşarız romanda, askeri cunta, tek kanallı siyah beyaz tv dönemi ki o dönemi bende yaşadım, tüm gün televizyonun üzerinde bir dantel dururdu tv yayına belli bir saatde başlar, ciddi sipikerden akşam haberi dinlenir, ardından diziler başlardı, dizi araları çok sevdiğimiz reklam araları olurdu. Saat gece yarısı 12 de İstiklal Marşı eşliğinde program biter, ekranda lütfen tv nizi kapatmayı unutmayın yazısı çıkardı. Tv kapanır, dantel hemen üzerine yerleştirilirdi. Kitap zaman zaman benide geçmişe götürdü. Birde önemli bir nokta  kitabın kurgusuda zaten buradan çıkmış. Nesnelerle gönül bağı kurmamız hiçbirşeyi kolay kolay atamamız, anısı var ama diyip kıyamadıklarımız. Yıllar evvel yarı yıkılmış bir evde gördüğüm dini bir kitap keşke alsaydım diyip almadığıma hayıflandığım heyber kalesinin hikayesiydi. Ne çok dinlemiştik onuda. Kitabı yine piç ettim kendi müzem yüzünden. İşte hepimizin ufakta olsa bir müzesi var. Kimimiz bakıp hayallere dalıp kendine öykü anlatır, kimi kalemi ile topluma Bu kitaba beş elma veriyorum
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202460,4bin okunma