2025 38. kitabı
Coelho’nun tüm dünyada büyük ilgi gören eseri Simyacı, görünürde bir hazine arayışını konu alırken, aslında insanın kendini bulma yolculuğunu anlatan derinlikli bir romandır. Brezilyalı yazarın en çok okunan eseri olan bu kitap, Türkiye’de ilk kez 1996 yılında, usta çevirmen Özdemir İnce’nin Türkçeye kazandırmasıyla yayımlanmıştır. İnce’nin çevirisi, yalnızca dili çevirmekle kalmamış; kendi edebi duyarlılığıyla birleşerek adeta yeniden yazılmış bir eser niteliği kazanmış ve kitap kısa sürede geniş bir okur kitlesine ulaşmıştır. Kitabın esin kaynağı, Mevlânâ’nın Mesnevî’sinde yer alan küçük bir hikâye olarak belirtilir. Bu yönüyle roman, Doğu mistisizmini Batı anlatı geleneğiyle buluşturan evrensel bir metin hâline gelir. Coelho’nun sade diliyle ördüğü bu anlatı, her yaştan okuyucuda yankı bulabilecek nitelikte felsefi ve metaforik bir derinlik taşır. Romanın ana karakteri Santiago, bir rüya ile yola çıkan Endülüslü bir çobandır. Hazinesini bulmak için çıktığı bu yolculukta defalarca sınanır: hırsızlığa uğrar ve çalışmak zorunda kalır, çölde âşık olur, simya ilmiyle uğraşan bir İngiliz ile fikir alışverişinde bulunur ve nihayetinde bilge bir simyacıdan hayata dair derin öğütler alır.Bu serüven boyunca Santiago sadece fiziksel olarak değil, ruhen ve zihnen de dönüşür. Her karşılaştığı zorluk, ona evrenin diliyle konuşmayı, doğayı ve kalbini dinlemeyi öğretir. Gerçek hazine, sonunda vardığı yerde değil; yolculuk boyunca kazandığı farkındalık, içsel bilgelik ve kendini tanıma sürecidir. Kitapta döngüsel bir yapı göze çarpar: Santiago başladığı yere geri döner; ancak artık aynı kişi değildir. Çoban olarak çıktığı bu yolculuğu, gezgin olarak tamamlar ve âşık bir adam olarak sonlandırır. Dönüşüm tamamlanmıştır. Bu, aslında herkesin kendi "kişisel menkıbesi"ni gerçekleştirme yolculuğuna bir çağrıdır. Simyacı, yalnızca bir roman değil, aynı zamanda bir kişisel gelişim rehberi olarak da okunabilir. Coelho'nun aktardığı “Evren, bir şeyi gerçekten istediğinde sana yardım eder” düşüncesi, milyonlarca okuyucunun kalbine dokunmuştur. Ancak bu yaklaşım bazıları tarafından fazla romantik, hatta klişe bulunabilir. Kimine göre bir başyapıt, kimine göre ise fazla basit bir kişisel gelişim masalıdır. Yine de ortak bir gerçek vardır. Kitap, bir şekilde çoğu okurda iz bırakmayı başarır. Romanın ismini aldığı "simya", maddelerin altına dönüşümüyle ilgilenen eski bir bilim dalıdır. Ancak Coelho’nun kurgusunda simya, yalnızca maddesel bir dönüşümü değil, insanın ruhsal dönüşümünü de temsil eder. Santiago’nun altına dönüşen madeni, aslında kendi içindeki potansiyelin açığa çıkmasıdır. Bu bağlamda Sabahattin Ali'nin şu sözü de romanın temel savını pekiştirir: “İnsan dünyaya sadece yemek, içmek ve koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı! Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı.” Santiago’nun hikâyesi işte tam da bu “insanca sebep” üzerine kuruludur: Hayallerin peşinden gitmek, evrenin işaretlerini okumak, kendini bulmak ve en nihayetinde insan olmanın anlamını kavramak. Simyacı, “asıl hazine yolculuğun kendisidir” fikrini merkeze alarak, hayatın anlamını arayanlara sade ama etkili bir yanıt sunar. Yolu adımlarken insan, hem dünyayı hem de kendi iç dünyasını keşfeder. Bu yönüyle Simyacı, modern zamanların en etkileyici felsefi yolculuk romanlarından biri olarak, okuyanın zihninde değil, kalbinde iz bırakır. O halde tekrar soralım; yol mu değerli, yolun sonu mu? Keyifli okumalar..
SimyacıPaulo Coelho · Can Yayınları · 2015246,9bin okunma