Fromm’un kaleminden çıkan her satır, insana kendi varoluşunu yeniden sorgulatıyor. Kendini Savunan İnsan da tam olarak böyle bir kitap. Fromm, insanın dünyaya nasıl konumlandığını, bireysel özgürlüğünü hangi şartlarda koruyabildiğini ve modern toplumun bizden neler alıp götürdüğünü son derece akıcı ve düşündürücü bir dille ele alıyor.
Kitap, yalnızca bir psikoloji metni değil; aynı zamanda felsefi ve sosyolojik bir derinlik taşıyor. “Kendini savunmak” burada sadece dışarıya karşı değil, en çok da içsel yozlaşmaya karşı bir mücadele olarak karşımıza çıkıyor. Okurken sık sık kendime şu soruyu sordum: Gerçekten kendi hayatımı mı yaşıyorum, yoksa toplumun dayattığı kalıpların içinde mi sürükleniyorum?
Fromm’un en değerli tarafı, teoriyi soyut bırakmaması; gündelik yaşamla, insan ilişkileriyle ve duygularımızla bağ kurabilmesi. Bu yüzden hem akademik ilgi duyanlar hem de insan doğasını merak eden herkes için okunabilir bir eser.
Bana göre, bu kitap yalnızca bireysel gelişim değil, aynı zamanda “insanlık halleri” üzerine derin bir farkındalık da kazandırıyor.
Okumayı düşünenlere tavsiyem: ağır gelebilecek kavramlardan çekinmeyin. Fromm’un dili, sabırla ilerledikçe sizi içine alıyor ve sonunda size yepyeni bakış açıları bırakıyor.
Kendini Savunan İnsanErich Fromm