Doğru zaman doğru kitap
2025 19. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2025 21:55
Beni yormayacak, sakin bir kitap arıyordum kitapçıda, doğru bir karar vermişim. Vadedilen gibi sıcak bir roman. Karakterler, mekanlar, diyologlar… Nerede ne zaman okursanız okuyun o huzuru yakalayabiliyorsunuz. Kısaca konusuna değinecek olursam kitabın adından da anlaşıldığı gibi olaylar Hyunam-Dong Kitabevi’nin etrafında şekilleniyor. Ana karakterimiz Youngju gittikçe tükendiğini hissettiği, dışardan sorunsuz görünen hayatını geride bırakıyor. Küçüklüğünden beri hayali olan o kitabevini açıyor. İlerleyen zamanlarda benzer hikayelere sahip pek çok kişinin yolları Hyunam-Dong Kitabevi’nde kesişiyor. Kitaplar ve kahvelerin bir araya getirdiği bu insanların hayatlarına da ayrı ayrı değinilmesi, kitaba samimi bir kasaba romanı havası katıyor. Kitapta değinilen meseleler hayatın en içinden. İnsanlık olarak birbirimizden farklı olduğumuz gibi bir o kadar da aynıyız. Ülkeler, kıtalar değişiyor her şey farklılaşıyor sanıyoruz. Halbuki insanların ihtiyaçları değişmiyor. Kitabı okurken bunu çok iyi anladım. Başarı üzerine sorgulamalar mevcut. Başarılı bir yaşamın kriterleri nedir? Kimisine göre mutlu bir evlilik, kimisine göre yükselişlerle dolu bir kariyer… ve kimilerine göreyse sadece huzuru yakalamak. Hayaller mi daha önemlidir yoksa o hayalin içinde mutlu olmak mı? Hayallerine kavuşmak her zaman insanı mutlu eder mi? Bundan şüphe duyduğumuz hayaller kendi hayallerimiz mi yoksa içinde bulunduğumuz toplumun üzerimize yüklediği mecburiyetler mi? Belki de hiçbiri, sadece yaşamak için yapmak zorunda olduklarımıza uydurduğumuz bir kılıf. Acımasızca bir yorum. Oldukça sorgulatan bir mesele. Biraz da kitabın dilinden bahsedeyim. Sade bir anlatım mevcut. En derin konularda bile cümleler pek ağır değil. Okulda, kafede, metroda gürültülü gürültüsüz her ortamda gidebilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ana çatışma çok merak ettirmese bile her elime aldığımda sıkılmadan keyifle okudum. Sonuca gelirsek kitabı kesinlikle öneriyorum. Özellikle konular açısından hayatın telaşına kapılmış, gelecekte ne olacağını bilmeden yaşayan pek çok insana iyi gelebileceğini umuyorum. Üstelik kitabı bitirdiğimde, bu havalara çok yakıştığına karar verdim. Kesinlikle bir sonbahar kitabı; yavaşlamaya, düşünmeye ve hayatın küçük güzelliklerini hatırlamaya davet ediyor. Tam da bu mevsimdeyken kitaba mutlaka bir şans vermelisiniz.
Hyunam-Dong KitabeviHwang Bo-reum · Athica Yayınları · 202415bin okunma