2025 7. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2025 14:34
Tırpan serisinin ikinci kitabını tamamlamış bulunmaktayım ve söylemeliyim ki ilki kadar etki yarattı bende. Kitabı okuma sürecinde araya bir boşluk girdi bu nedenle baştaki detayları tamamıyla doğru hatırlayamayabilirim, şimdiden kusura bakmayın. Eveet, kitabın başındaki hikaye gidişatından gayet memnunum. Bu sefer tırpanların günlükleri yerine fırtına bulutunun düşüncelerini okumak aslında insanların bu kadar güvendiği yapay zekanın gerçekten o kadar güvenilir olup olmadığını sorgulattı bir ara. Fakat fırtına bulutunun çok zeki olduğunu kabul etmeliyim. Tırpan da olduğu gibi bu kitapta da bir boşluk göremedim. Hatta bu sefer oluşturulmuş dünyaya dair daha detaylı ve önemli bilgiler edindiğimizi söyleyebilirim. Ters köşelerden bahsetmiyorum bile. !(spoiler)! Biraz da karakterlerin gelişimine ve gidişatlarına bakalım. Rowan'ın kendi içindeki çatışmayı sonlandırma çabası ve bu kaostan kurtulmak için kendini doğru olduğunu düşündüğü yola adaması gayet iyiydi. Bu çocuğun atlattığı travmalar, yaşadıkları... Çocuk gün yüzü görmedi. Citra'nın hem yeni hem de eski kafalı tırpanları, tamamen kendisinin oluşturduğu bir sistemle insanları devşirerek şaşırtmasına bayıldım. Curie ile onun üzerlerine çektiği tehlikeler son dakikaya kadar çözülmeyerek merak içinde bıraktı beni. Ve tabi ki Greyson. Geçmişi olsun, yaptıkları olsun, fırtına bulutuyla olan bağlantısı olsun, zekası olsun tamamıyla olmuş bir karakterdi, oturmuştu yani, gerçekti. Faraday hakkında konuşmaya gerek yok zaten. Zekası ile en az kısma sahip olmasına rağmen yine en büyük etkiyi o yarattı. Goddard. Öl be adam. İçindeki öfke, intikam o kadar büyük ki nereye kadar gideceğini kestiremiyorsunuz. Bunu da yapmaz, diyemiyorsunuz. Sadece bu kadarını söylemek bile yeterli. Sona gelirsek beni biraz rahatsız eden tek şey bütün hikaye yükselişi son kırk sayfada sıkışmıştı sanki. Evet her zaman bir çözüm olduğunu biliyoruz fakat yazar yaşanılan şeyi o kadar farklı bakış açısıyla toparlanmaya çalışmış ki beni biraz dağıttı açıkçası. Ama Curie'nin zekasına hayran kalacağınıza eminim. Toparlamak gerekirse, eğer ilk kitabı okuduysanız ve devamının okumaya değer olup olmadığından kuşku duyuyorsanız duymayın derim. Gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Buraya kadar geldiyseniz teşekkürler. İyi okumalar<3
Fırtına BulutuNeal Shusterman · Juno Kitap · 2024481 okunma