···Okunma: 21 Eylül 2025 15:09 Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf romanı, Anadolu kasaba hayatını, bireyin toplumla olan çatışmasını ve yalnızlığını derinlemesine işleyen önemli bir eserdir. Yusuf’un küçük yaşta anne babasını kaybedip kaymakam tarafından sahiplenilmesiyle başlayan hikâye, aslında köksüz bir çocuğun, adalet arayışında ama sürekli toplumun ön yargılarıyla karşılaşan bir gencin serüvenini anlatır.
Romanın dili yalın, atmosferi kasvetli ve realisttir. Anadolu’nun geri kalmış yapısını, insanların dedikodularını, çıkar ilişkilerini ve yozlaşmış düzeni bütün açıklığıyla gösterir. Yusuf’un içe dönük, suskun ama güçlü karakteri; Muazzez’le yaşadığı saf aşk; kasaba halkının ikiyüzlülüğü ve acımasızlığı eseri dramatik kılar.
Ancak bana göre Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali’nin en etkileyici romanı değil. Özellikle Kürk Mantolu Madonna ile kıyasladığımda, Yusuf’un hikâyesi daha çok toplumsal eleştiriye odaklanırken duygusal yoğunluk açısından biraz geri planda kalıyor. Kürk Mantolu Madonna’daki aşkın derinliği ve Raif Efendi’nin iç dünyası, okurda çok daha kalıcı bir iz bırakıyor.
Yine de Kuyucaklı Yusuf, Türk edebiyatında Anadolu insanının toplumsal yapıyla çatışmasını en çarpıcı şekilde ortaya koyduğu için kıymetlidir. Bana duygusal anlamda çok dokunmasa da, toplumsal gerçekçiliğiyle değerli bir roman olduğunu düşünüyorum.