2025 55. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2025 10:31
Mehmet Azimli 'nin Dört Halifeyi Farklı Okumak serisinin üçüncü olan "Hz. Osman" kitabını okuyunca Hz. Osman'ı, İslâm'daki birlik ve bütünlüğe fitne sokulan bu dönemi film izler gibi soluksuzca okudum.Gayet sade bir dille kaleme alınan bu kitabın dipnotları da okuyucuyu aydınlatır nitelikte hazırlanmış. Yıllarca sorgulayıp cevabını yarım yamalak öğrendiğim meselelerin perde arkasında neler olmuş ,Hz. Osman dönemi neden fitne dönemi diye anılmış, Halife Osman'nın devlet kademelerine akraba ve yandaşlarını getirmesini diğer sahabiler nasıl karşılamış ve yine Halife'nin katline kimler sebep olmuş gibi bir çok sorunun cevabını da almış oldum bu kitapla. Yine Hz. Osman'nın birden bire zenginleşen akrabalarının durumunu düşünürken de diğer sahabilerden İbn-i Mesud görevinden neden istifa ediyor, Ebu Zer niçin "fitneyi seven adam" diye yaftalanıyor ve hakkı teslim edilmeyen Ebu Zer vefat edince Halife Osman neden pişmanlık duyuyor, Ammar'a ağza alınmayacak küfürler neden edilmiş? İşte bu soruların cevabını tarafsızlığa gölge düşürülmeden hazırlanan bu kitapta bulabiliyorsunuz. Sonra kabile asabiyetinin devlet yönetiminde nasıl cereyan ettiğini de okumuş oluyorsunuz. Konuyla alakalı Ahmet Cevdet Paşa, Halife Osman'nın adâletsiz tutumunu "Hz. Osman bu konuda ne yapsın?" diyerek devlet adamı mantığıyla açıklaması da pek bi garipti!.. Bu kitap yazarın da dediği gibi " Sorgulamanın yasak olduğu bir tarihten ibret alınamaz." düsturuyla okunduğunda sizi müstefit hissettirecektir. Buyurunuz öyleyse.
Hz.OsmanMehmet Azimli · Ankara Okulu Yayınları · 201596 okunma