Tavsiye etmiyorum, okumayın.
2025 7. kitabı
Toplumsal yozlaşma ile insanın kendi kendini nasıl çürüttüğünü anlatan bir kitap olduğunu düşünmüştüm. Ancak gerçek mânâda insanın nasıl çürüyeceğini anlatıyor. Okurken içim çekildi. Aşırı negatif, karamsar ve bunaltıcı bir kitap. Psikolojisi sağlam olmayanlar okuyup iyice psikolojisini altüst etmesinler bence. Bol bol intihar güzellemesi yapıyor, şeytanı yüceltip, katilleri kahramanlaştırırken, kaos övgüsüyle abartıyor. Yazar fırsat buldukça kadınları satır aralarında aşağılıyor; kadınları haz düşkünü ve iffetsiz olarak tanımlıyor. Tecavüz etmeyi bırakan bir millet gerilemeye başlamıştır diyecek kadar manyak ve ahlaktan uzak birinin kitabını neden çok överler anlamıyorum. Altını çizdiğim cümleler olsa da genel olarak söylediklerini beğenmediğim için onlarda değersizleşti. Zaten yazarda her şeyi nihilizme bağlıyor, 'hiç' ediyor her şeyi. Kitabın tek iyi yanı güzel bir çevirisi var. Mahir biri tarafından çevrildiği anlaşılıyor. Her kitap bir şey öğretir insana. Bu kitabı okurken iyi ki imanlı biriyim dedim. İnançsız birinin düşünceleri arasında gezinirken çürümenin aslında ne olduğunu anlıyorsun.
Çürümenin KitabıEmil Michel Cioran · Metis Yayınları · 202514,5bin okunma