''Cani mi masum mu ? '' fikrimce merakı uyandıran ama sonrasında merakı söndüren paragraflar sona erdiğinde gereksiz uzatılan bir kitaptı. Tıpkı gereksiz uzatılan dizilerimiz gibi. Bu yüzden ben bu kitabı iki bölüm için değerlendirmek istiyorum. Kitabın ilk yarısı olayın temelini ele alıyordu son yarısı ise baş karakterimizin kendi hayatını şekillendirme çabaları ile doluydu. Son yarısını okumaya çalışınca zaten tahmin edilebilir bir sonuca varılabilirdi. Söylediklerim ise yazarın bir diğer kitabı olan Ah, Anne okumama asla engel değil çünkü yazarın dilini oldukça beğendim.
Ana karakterimiz Refik , annesini küçük yaşta kaybeder ve babasının de ölü olduğunu bilerek ilk gençliğini amcası Ömer beyin maddi yardımıyla refahla geçirir ve yurtdışında okuyarak doktor olur. Bir süre sonra Refik memleketine döndüğünde amcasının evinde kalır bu süreçte ise amcasının kızı Faide ile bir gönül ilişkileri olur. Ömer bey , Refik ve Faide'nin ilişkisini desteklerken eşi olan klasik bir kıskanç yenge Refik'in Faide ile beraberliğinin olmasını istemiyordur. Bir gün Faide hastalanır ve Refik de ona bir doktor olarak gözetiminde bulunur. Gece Faide'nin durumunu kontrol etmek için odasına girecekken kendisinden önce yengesinin odaya girdiğini ve yengesinin Faide'ye Refik ile evlenmemesini çünkü onun babasının aslında bir katil olduğunu ve öz dayısını katlederek kaçtığını iddia eder. Bunları duyan Refik ise duyduklarının şoku ile aşkını bir süreliğine gözden çıkarak babasını bulmak için yollara düşer... Olaylar ise bu şekilde şekillenecek ve kitabın ilk yarısı sonlanacaktır.
Cani mi, Masum mu?Fazlı Necip · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025249 okunma