2025 37. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2025 20:50
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç, 1912 yılında Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından kaleme alınan ve dönemin İstanbul halkına ışık tutan bir eser. Kitapta 1910 yılında, bir kaç ay içerisinde dünyaya çarpacağı ve dünyanın sonunu getireceği düşünülen Halley Kuyrukluyıldızının halk üzerindeki etkisi mizahi bir dille anlatılıyor. Kitapta yazıldığı döneme göre geniş astronomi bilgisine yer verilmiş olması beni epey şaşırtan bir detaydı. Bu kısımları okumak biraz zorlasa da kitabın asıl kahramanı olan İrfan Galip’in ortaya çıkmasıyla kitap eğlenceli bir hal almaya yeniden başladı. İrfan Galip yaşadığı döneme göre geniş bir bilgi birikimine sahip, karşı cinsle ilişkilerinde pek başarılı olamayan ve kadınlardan da pek haz etmeyen bir karakter. Kuyrukluyıldız hakkında kadınlara verdiği konferansta da onları endişelendirecek konuşmalar yaparak kendini eğlendirmekten de geri durmaz. Ta ki eline tanımadığı bir kadın tarafından yazılan isimsiz bir mektup geçene kadar. Kitabın mektuplaşma bölümü, dönemin kadına bakış açısını, kadınların bilgisiz ve cahil görünmesini, erkek egemen bir toplum yapısını eleştirir nitelikte yazılmış yazar tarafından. Gürpınar’ın İrfan Galip’le mektuplaşan Feriha karakterine yazıldığı döneme göre cesur ve güçlü bir kadın rolü vermiş olması da onun kadına verdiği önemi gösteriyor. Yıllar öncesinde yazılmış bir kitap olmasına rağmen günümüzde hala kadınlara bi kesim tarafından gereken değerin ve önemin verilmiyor olduğunu görmek de maalesef üzücü bir detay. Kitapla kalın
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202525,7bin okunma