·378 syf.····Okunma: 15 Eylül 2025 15:24 Eser, makineleşmeyle beraber insan gücünün azalmasını ve makineleşmenin işçilerin üzerinde yarattığı büyük olumsuzluğu anlatmaktadır. Ekonomik koşulların aileleri dağıttığını, para için insanın çocuğundan bile vazgeçebileceği mesajını vermektedir.
Eskici ve Oğulları kitabının kahramanlarından Eskicinin adı yoktur. Kitapta sürekli “Topal Eskici” olarak anılmaktadır. Eskicinin iki erkek çocuğu ve Zeliha adında bir kızı vardır. Kızı olmasına rağmen kitap adı “Eskici ve Oğulları”dır. Eskicinin karısının adı da kitapta geçmez. Karısı sadece aşağılanmak ve ev işlerini yapmak için vardır. 1940’ların erkek egemen toplumu olduğu gibi yansıtılmıştır.
Eskicinin topal olma nedeni savaşta bacağını kaybetmesidir. Uğruna bacağını kaybettiği vatanında bir değer görememenin, herkesin tek derdinin para olması onun çok ağrına gitmektedir. Her şeyin üzerine bir de geçinmek için pamuk toplamaya giderler. Oranın hastalığı, mücadelesi, açlık-susuzluk savaşı hiç bitmez. Geriye dönüp baktığında koca bir ömrün heba olduğunu görür.
Kitabın konusu ve vermek istediği mesaj güzel fakat çok sıkıcı ilerliyor. Yazarın bu kadar uzatmasına gerek yoktu diye düşünüyorum. Tavsiye ediyorum diyemem ama okuyacaklara iyi okumalar