2025 58. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2025 23:07
Uwe Timm’in 1974 tarihli romanı Sıcak Yaz, Almanya’daki ’68 öğrenci hareketlerini merkezine alıyor. Apolitik, kayıtsız ve umursamaz bir üniversite öğrencisi olan Ulrich, başlangıçta yalnızca kendi kişisel meseleleriyle ilgilenirken, arkadaşlarıyla yaptığı tartışmalar ve sokakta tanık olduğu eylemler sayesinde giderek politikanın içine çekiliyor. Böylece sıradan bir öğrencinin bir eylemciye dönüşme süreci, dönemin coşkulu ve gerilimli atmosferi içinde adım adım gözler önüne seriliyor. Roman, Münih ve Hamburg’daki öğrenci hareketlerini, Vietnam Savaşı’na karşı yükselen tepkileri, sokak çatışmalarını ve cinsel özgürlük tartışmalarını aktarırken, bunu dışarıdan değil, içeriden ama aynı zamanda eleştirel bir gözle yapıyor. Timm’in en önemli başarısı da burada: Dönemi romantize etmeden, kolayca mit haline gelen başkaldırı anlatılarından sıyrılarak, gerçeğe daha yakın bir atmosfer kuruyor. Benim okurken en çok dikkatimi çeken şey, bireysel kayıtsızlığın toplumsal dönüşümle nasıl kırıldığı oldu. Ulrich’in yavaş yavaş politikanın içine çekilmesi, aslında bireyin kendisini ilgilendirmediğini düşündüğü meselelerin bir noktada ona dokunmaya başlamasıyla mümkün oluyor. Bu yönüyle Sıcak Yaz, yalnızca ’68’in bir tanıklığı değil; aynı zamanda bugün için de geçerli bir soruyu gündeme getiriyor: “Kendi hayatımıza kapanarak gerçekten ne kadar uzak kalabiliriz?” Sonuçta, küçük burjuva gençliğinin özgürlük arzusuyla, üretim ilişkilerinden kopukluğunu da yalın bir biçimde ortaya koyan roman, hem bir dönemin ruhunu canlı tutuyor hem de okura bireysel sorumluluk üzerine düşündürüyor.
Sıcak YazUwe Timm · Can Yayınları · 200842 okunma