·72 syf.····Okunma: 10 Eylül 2025 01:01 Ana karakterimiz olan Fransız iş adamı, tuvalette temizlikçi olarak çalışan Bayan Ming ile tanışıyor ve bu tanışma bizleri uzun bir hikayeye götürüyor. Bayan Ming'in hiç olmayan on çocuğunun hikayesine
Kitap, karakterlerimizin diyalogları üzerinden ilerliyor. Her çocuğun farklı bir hayatı var, bazıları derin konularla bağlantılı ve biz onlardan anlamlar çıkarıyoruz. Bayan Ming, çocukların hikayesini o kadar iyi anlatıyor ki bize ailenin yapısını, ailenin önemini de vurguluyor.
Bildiğiniz üzere Çin’de uzun yıllar boyunca tek çocuk yasası vardı. Ben yasa ile ilgili daha önce hiç derinlemesine düşünmemiştim. Kitapta bu konuya da değiniliyor.(zaten bir nevi kitap bunun üzerine, yazar bu yasaya tepki gösteriyor) Mesela ikinci bir çocuğu olan ailelerin ceza olarak hükümete çok yüksek miktarda para ödüyorlarmış. Ben bunu yeni öğrendim.
İş adamımız gibi ben de çocukların hikayesini merakla ve heyecanla okudum. Sürükleyici bir kitap. Bu arada Bayan Ming'in bir hayali var, on çocuğunu bir arada görmek. Acaba bu hayalini gerçekleştirebilecek mi?