2025 39. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2025 16:07
"Ben bekçinim, sen başka yerlerde uyanıksın: Benden uzaksın, sana başkaları çok yakın." Kitapta güzellik, aşk, ihanet, ölüm ve sanat gibi konuları işleyen çoğunluğu 14 satırdan oluşan 154 sonelik bir koleksiyon yer alıyor. Sonelerde güzelliğin ve gençliğin zamanla yok olacağı buna karşın sanatın ölümsüz olduğu düşüncesine bolca vurgu yapılmaktadır. Aynı zamanda "genç, sarışın, güzel bir erkeğe" adanmış tutkulu dizeler hem ruhani hem de tensel yönleriyle ele alınmaktadır. Şiirlerin sıralanışı bakımından ortalara doğru ihanet, suçluluk, özlem temaları satırlarda daha fazla yer bulmaktadır. Sonelerin sonlarına doğru ise "Sarışın Erkek" figürü yerini “Kara Kadın”a bırakmaktadır. Esmer kadın ile ilgili dizelerde daha ziyade cinsellik ve ahlaki sorgulamalar mevcuttur. Shakespeare, soneler aracılığıyla sevdiği kişilerin güzelliğini ve anısını sonsuza dek yaşatmayı hedeflediğinden bahsetmektedir. Sanatın zamanı yenebileceği düşüncesi satırlarda sıkça tekrarlanır. Kitapta orijinal metinler ve çevirilerinin birlikte yer alması güzel olmuş. Ancak Shakespeare İngilizcesi benim açımdan çok zorlayıcı olduğu için çoğunlukla çevirilerden takip ettim. Çeviriyi genel anlamda beğendim. Oyunları kadar eğlenceli olmasa da keyifle okuduğum bir kitap oldu.
SonelerWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202511,1bin okunma