2025 60. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2025 14:18
Nobel ödüllü Guatemalalı yazar Miguel Ángel Asturias, Latin Amerika edebiyatının en önemli isimlerinden biri. Yerel inanışları, mitleri, folklorik ögeleri derinlemesine inceleyip edebiyatla harmanlayan Asturias, büyülü gerçekçiliğin kurucularından sayılıyor. Onun için “İspanyolca konuşan dünyanın en büyük romancısı” denmesi de boşuna değil. Muz Üçlemesinin ilk kitabı Kasırga, tropikal bölgelerde Amerikan şirketlerinin sömürgeci yüzünü çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Bakir ormanlar yok edilip muz tarlalarına dönüştürülüyor, yerli halk köle gibi çalıştırılıyor. Ağır iklim, hastalıklar ve sefalet içinde ezilen halkın yanı sıra küçük toprak sahipleri de büyük kumpanya karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. Yönetici sınıf yozlaşmış, işbirlikçi, kadınlara saldırılar ise halkın öfkesini büyütüyor. Bu karanlık tabloda Amerikalı bir çift –özellikle Lester– yerli halkla omuz omuza bir direniş başlatıyor. Benim için Kasırga, sadece bir sömürü hikâyesi değil, aynı zamanda Latin Amerika’nın belleğini anlatan bir roman oldu. Asturias, emperyalizmin sadece doğayı değil, insanın ruhunu ve toplumsal düzeni de nasıl tükettiğini gösteriyor. Kitabı okurken tropikal iklimin ağırlığını, hastalıkların yıpratıcılığını, yoksulluğun çaresizliğini neredeyse bedenimde hissettim. Bir yandan öfke duydum, bir yandan da Asturias’ın dili ve kurgusuna hayran kaldım. Kasırga, Latin Amerika’nın tarihini anlamak isteyenler için sadece bir roman değil; aynı zamanda bir tanıklık, bir bellek çalışması gibi. Asturias, bu romanıyla büyülü gerçekçiliğin de nasıl toplumsal gerçeklikle iç içe geçtiğini kanıtlıyor.
KasırgaMiguel Angel Asturias · Cem Yayınevi Nobel Sabah · 1990230 okunma