2025 38. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2025 17:26
#Okudum #KitapYorum #Levlâ #NalanMiriSözer #ArtemisYayınları #Roman #345Sayfa Merhaba arkadaşlar, Bugün sizlere Artemis Yayınları'ndan çıkan, Nalan Miri Sözer'e ait "LEVLÂ" Zahir ve Batın Rapsodi isimli romanı tanıtmaya çalışacağım. Kitabı elime aldığımda ilk dikkatimi çeken ismi oldu. Leylâ diye okudum. Ezbere bir göz yanılsamasıydı, sanki eksik harfi beynim istemsizce tamamlamaştı. Oysa levlâydı. Sonra anlamına baktım. Levlâ Farsça'da 'var olması gereken her şey' anlamına geliyor. İhtiyaçlar, gereken şeyler, levazımın tekil hali. Tabi ilgi çeken çok başarılı bir de kapak resmi var. Okura albeni sunan, dikkate mazhar olan, uzaktan bile göz kırpan. Beni cezbeden kur yapan bu tür kitaplar ayrıca gönlümü fethediyor. Konu ve kapak resminin örtüşmesi ayrıca muazzam bir bütünlük hali. Elbette pek çok okur da vitrine, vizyona kapılıyor. Bana göre kitaplar da bir nevi iyi kapak resimleriyle giydiriliyor. Alımlı ve iz bırakan asaletli kadınlar misali. Burada bir kadın ve başında doğurganlığı temsil eden bir hayat ağacı var. Notalar, kuşlar ve büyülü LEVLÂ bakışlı İstanbul. Bazı kitaplar tam zamanında okurla buluşur. Sanki orta çağı kapatmanıza, yeni çağa adım atmanıza yardım eden bir ışıkla karşınıza çıkar. Yaşantınız alacakaranlıkta, küf tutmuş kalbiniz sizden ayrı sanki başka bir odada azade, başıboş atarken, dağılmış bir çeyiz sandığı gibi gönlünüz sararmış danteller gibi yıkanmayı beklerken, unutulmuş ve yok sayılmışken, verilen adresi bir türlü bulanmaz bir halde, sarhoş, yitik bir ülkenin kalan tek canlısı gibi avare dolaşırken bir anda şimşekler çakar bir mucize olur ve aydınlanırsınız ya! Lunapark çılgınlığında, bol cesaretli, ışıklı, çocuksu, ara ara gülümseten, bol köpüklü, uçuş uçuş bir dalganın benliğinize kip oturan ipeksi elbisesi içinde duyduğunuz rahatlığı size sağlar, sakinleşir ve usul usul nefesler alırsınız hani... Arkanızdan sizi kovalayan tüm sorular, cevaplarıyla eteklerinize dökülür. İşte "LEVLÂ" tam da böyle. Size kendinizi tanıma, şifrelerinizi çözme, kabulleniş ve reddediş çizgisinde geçiş sınırını belirleme noktasında bulunmaz bir yol gösterici. Özellikle kadın okurlar için incili kaftan. Aşk çıkmazlarında düştüğünüz belirsizlikleri, soru işaretlerini, pürüzleri gidermeniz konusunda deniz feneri aydınlığında eğitici ve öğretici bir kurguyla adeta sizi sıkı bir dost, iyi bir arkadaş kimliğiyle sevgi ve anlayışla kucaklıyor. Sanki karşınızda sayfalar canlı ve her çevirişinizde size kaybolan geçmiş ve geleceğinizin kuşku ve planlarına dair motto cümlelerle sizi ters köşede iç benliğinizle sohbete sürüklüyor. Levlâ piyanist ve besteci. Kendine dair düğümleri çözmeye koyulduğu bu yolculukta, insan ilişkilerini, özgüven, sadakat farkındalık adına yakaladığı bilinmeyen ip uçlarını, aşkı, güvensizliği, sınırları, kendini tanıma, keşfetme, yaşamın tüm şifreleriyle birlikte gözler önüne serme noktasında üç farklı yol hikâyesiyle okura frekans atlatıp, farklı boyutlara yükseltiyor. Kendinizce başınıza gelen her olayı anlamlandırma, nihayete erdirme, çözülmeyi bekleyen her bulmacanın gizemini aydınlatma noktasında beklenen bir rehberle adım adım kendinizi es geçmeden yaşamınızın başrol oyuncusu olmanıza yardım eden bir kaynak olarak ilerlemenizi sağlıyor. İlk durak New York. Bir fotoğraf sanatçısıyla derin, içsel ve felsefi sohbetleri var. Her bölüm QR koduyla müzikli ilerliyor. Ambians, atmosfere yönelik seçili parçalar konuyu bütünler nitelikte. İkinci durak Fransa. Üçüncü durak Kapadokya. Geziler Levlânın içindeki özü anlamayı, insanlık için iyilik yaymayı, sevgiyi, paylaşmayı felsefe edinen bilge insanlarla tanışmayı, kadim bilgiler eşliğinde şehir ve mekânlarda derin diyaloglar kurmayı, sonunda ilahi akışın ışığında bilinmeyenleri keşfetmeyi hedefliyor. Sonuç itibariyle Düşünceler, duygular, heyecanlar, olaylar ve durumlar enerjinin değişik biçimleri. Bu çerçeve içinde Evren’e dileğimizi gerçekleştirmek için nasıl ifade etmeliyiz, doğru istemeyi nasıl öğrenmeliyiz? Gerçekten kişi ve istekleri nasıl çekebiliriz? Doğu kişi bizim için kim? Korkularımız ve kaçtıklarımız hayatımıza hangi sorunlu insanları çıkarıyor? Tüm cevaplar LEVLÂ' da... Ve Mevlana'nın öğretilerini düşündüm. Dünyada olabilecek her bir olayı için misal âleminde sayısız ihtimal uyur. Siz ağzınızdan çıkardığınız sözlerle o ihtimalleri uyandırırsınız. Güzel kelimeler söyleyin ki güzel ihtimaller uyansın. İnsanın kaderine müdahalesi buradadır, diyor. Müthiş bir yaşam sırrı işte bu! (s. 299) Erkek yaş aldıkça daha çok sevmeyi ve sevilmeyi ister, kadınlarla ya da hayatla her macerasında sonunda kalesine dönmeyi özler. Bunun için ileri yaşlarda çiftler daha iyi anlaşır ve neredeyse hiç tartışmazlar.(s. 190)
LevlaNalan Miri Sözer · Artemis Yayınları · 202165 okunma