2025 5. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2025 00:00
17. yüzyıl Hollanda’sında geçen bu eser, politik entrikalarla kişisel tutkuların birleştiği bir hikâye sunar. Hollanda’da “lale çılgınlığı” yaşanırken, en nadide çiçeği üretmek büyük şöhret ve ödül kazandırmaktadır. Başkahraman Cornelius van Baerle, bilime, özellikle de lale yetiştirmeye tutkuyla bağlı, sakin bir hayat süren bir gençtir. Onun hayali, hiç kimsenin başaramadığı şeyi başarmaktır: siyah bir lale yetiştirmek. Fakat politik entrikalar sonucu suçsuz yere hapsedilir. Hapishanede, gardiyanın kızı Rosa ile tanışır. Cornelius, laleyi yetiştirme umudunu Rosa’nın sevgisiyle birleştirir. Çiçek ve aşk, zindanın karanlığında filizlenir. Kitabın Özünde • Siyah lale, aslında imkânsıza ulaşma hayalini, güzelliğin ve mükemmelliğin peşinde koşmayı temsil eder. • Cornelius’un sabrı ve Rosa’nın sevgisi, haksızlık ve entrikalara karşı direnişin sembolüdür. • Romanda hem politik gerilim, hem romantik aşk, hem de doğa tutkusu ustaca harmanlanır. Neden Güzel Bir Eserdir? Dumas, yalnızca bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda umut ve ideallerin gücü üzerine bir masal anlatır. Siyah lale, sevgi ve adaletle birleşince erişilemeyecek hiçbir şey olmadığını gösterir.
Siyah LaleAlexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202319bin okunma