···Okunma: 23 Eylül 2025 00:00 Aslında kitap kısa anlaşılır ve sade bir dile sahip olmasına rağmen oldukça mesaj yüklü ve duygusal anlamda yoğun bir kitap diyebilirim. Kitapta Amerika'nın Kaliforniya eyaletinin Soledad ilçesinde George ve Lennie arasında geçen hikaye anlatılmaktadır. Hikayenin anlatıldığı dönem 1930'lu yılların büyük buhran dönemidir. Yoksulluk, yalnızlık işçilerin kendilerine ait kalacak bir yerlerinin olmayışı vs gibi toplumsal sorunlar söz konusudur. Yazar kitapta bunu çok iyi bir şekilde işlemiş. Fiziksel olarak kuvvetli ancak akli olarak zayıf Lennie ve fiziksel olarak çok da kuvvetli olmayan ama aklı gayet iyi çalışan George bu zor zamanları dostluklarıyla aşmaya çalışmaktadır. Ve bir de hayalleri vardır: kendi çiftliklerinin sahibi olmak. Aslında George ve Lennie yi hayata tutan şey onların bu hayalidir. Birlikte çiftlikte çalışırken hep bu hayal onları ayakta tutar. Ancak çalıştıkları çiftlikler sürekli değişmektedir çünkü Lennie sürekli başlarına bir iş açmaktadır. Lennine'nin akli dengesinin olmayıp yumuşak şeylere orantısız güç uygulamasından dolayı kendinin ve Georgenin başına sürekli iş açmaktadır. En son gittikleri çiftlikte gene Lennie başına bir iş açar ve kitabın sonunda George onu öldürmek zorunda kalır. Kitabın sonunu aslında hiç beğenmedim çünkü Lennie ölmeyi hak etmiyordu bana göre hatta George'la kaçabilirlerdi. Ama kitap yorumu ve incelemelerini inceledikten sonra anladım ki aslında George onu öldürmek zorundaydı çünkü nereye giderlerse gitsinler Lennie başlarına yeni bir iş açacaktı. Ve onu Curleyin zalimce öldürmesinden ziyade merhametli bir el olarak George bu işi kendisi yapmak istedi. Görünüşte George Lennieyi öldürdü ancak gerçekte hem kendini hem Lennieyi öldürmüştü.