2025 103. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2025 07:44
Cho Nam-joo’nun kaleme aldığı Kim Ji-yeong Doğum 1982 yalnızca bir roman değil, aynı zamanda bir toplumun kadınlara bakışını gözler önüne seren güçlü bir toplumsal eleştiri. Kitapta sıradan bir Güney Koreli kadın olan Kim Ji-yeongun çocukluktan yetişkinliğe uzanan hayatı anlatılıyor. Ji-yeongun hikâyesi bireysel bir yaşam öyküsü gibi görünse de aslında milyonlarca kadının yaşadığı görünmez baskıların ayrımcılıkların ve sessiz kabullenişlerin bir temsili. Yazar ailede kız çocuğu olmanın değersizleştirilmesinden başlayıp iş hayatında evlilikte ve annelikte karşılaşılan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine kadar birçok konuyu sade ama çarpıcı bir dille ele alıyor. Benim için kitabın en etkileyici yanı anlatımının çok akıcı ve yalın olmasına rağmen insanın içine işleyen bir gerçekliği yansıtması oldu. Jiyeongun yaşadıkları yalnızca Koreye özgü değil dünyanın pek çok yerinde kadınların ortak sorunlarını temsil ediyor. Bu da kitabı evrensel kılıyor. Her satırında ben de benzer şeyler yaşadım ya da çevremdeki kadınların hikayesi de böyle dedirten bir yakınlık var. Tam da bu yüzden bana göre her kadının mutlaka okuması gereken kitaplardan biri. Kendi yorumumla söylemem gerekirse Kim Ji-yeong Doğum 1982 bir romanın ötesinde kadınların görünmez yüklerini görünür kılan bir ses. Ben çok beğendim 10 üzerinden 10 puanı kesinlikle hak ediyor. Kitabı okurken hem kendime hem de toplumun kadınlara yüklediği kalıplara yeniden baktım. Anlatımı oldukça sürükleyici duygusal olduğu kadar düşündürücü. Özellikle kadınların hayatını anlamak isteyen herkes için güçlü bir başvuru kitabı niteliğinde.
Alıntı
Kim Jiyeong, Doğum: 1982Cho Nam-Joo · A7 Kitap · 20211,309 okunma