2024 8. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2024 15:09
Konu ve Genel Çerçeve • Roman, 2013 yılında (yani Jack London’ın yaşadığı döneme göre bir yüzyıl sonrası) geçen bir post-apokaliptik anlatıdır. • Dünyayı kasıp kavuran ve neredeyse tüm insanlığı yok eden bir salgının (kızıl veba) üzerinden altmış yıl geçmiştir. • Artık vahşi doğanın hâkim olduğu, uygarlığın çöktüğü bir dünyada yaşlı bir adam (James Smith) ve torunları üzerinden olaylar aktarılır. Temalar 1. Uygarlığın kırılganlığı London, büyük kentlerin, teknolojinin ve bilimin ilerlemesine rağmen insanlığın bir salgın karşısında ne kadar çaresiz kalabileceğini gösterir. 2. Doğaya dönüş Romanın sonunda hayatta kalan küçük topluluklar yeniden ilkel yaşam biçimlerine dönmüştür. Bu, Londra’nın sıkça işlediği “medeniyetin geçiciliği, doğanın kalıcılığı” temasını öne çıkarır. 3. Toplumsal eleştiri Eser, sınıflar arası eşitsizliğe de gönderme yapar. Salgın sırasında zenginler, ayrıcalıklarını korumaya çalışsa da doğa karşısında herkes eşitlenir. 4. Birey ve gelecek kaygısı Yaşlı James’in torunlarına geçmişi anlatırken duyduğu hüzün, insanın kültürel mirasının, bilim ve sanatın yok oluşu karşısında hissettiği derin kaybı yansıtır. Anlatım ve Üslup • Jack London’ın sade, doğrudan dili burada da hissedilir. • Romanda bilimkurgu, distopya ve toplumsal eleştiri birleşir. • Atmosfer kasvetlidir; ama aynı zamanda bir uyarı niteliği taşır: insanlık, uygarlığını garanti görmemeli. Günümüzdeki Önemi • Covid-19 pandemisi sonrasında roman, çok daha güncel ve ürkütücü bir yankı buldu. • Modern teknolojilerle donanmış insanlığın hâlâ kırılgan olduğunu hatırlatır. • Jack London’ın öngörüsü, erken dönem distopyaların önemli bir örneği olarak değerlendirilebilir. Kısaca: Kızıl Veba, sadece bir felaket hikâyesi değil; uygarlığın doğa karşısındaki kırılganlığını ve insanın kibirini sorgulayan, erken dönem bir post-apokaliptik klasik. James Howard Smith (Granser) • Hikâyenin merkezindeki yaşlı profesördür. • 2013’te patlak veren veba öncesinde San Francisco Üniversitesi’nde İngilizce profesörüdür. • 2073’te, yani salgından altmış yıl sonra torunlarına medeniyetin çöküşünü anlatır. 1. Medeniyetin Hafızası • Smith, çocuklara bir zamanlar var olmuş büyük şehirleri, trenleri, telefonları, sanat eserlerini anlatır. • Ancak çocuklar onu anlamakta zorlanır; çünkü uygarlığın kavramları onların dünyasında artık yoktur. • Böylece Smith, kaybolmuş bir uygarlığın son hafızası konumundadır. 2. İroni ve Çaresizlik • Bir akademisyen olarak bilgiye, kültüre değer vermiştir. • Ama yeni kuşak, hayatta kalma içgüdüsüyle yaşayan, kaba kuvvete dayalı bir topluluk haline gelmiştir. • Bu durum Smith’in trajedisidir: bildikleri kıymetsizleşmiştir. 3. Doğa ve Uygarlık Arasında • Smith’in anlatıları uygarlığın kırılganlığını ortaya koyar. • Bir zamanlar bilim ve teknolojiye güvenen insanlık, bir mikroba yenilmiş, doğa karşısında diz çökmüştür. • Smith, bu yenilginin tanığıdır. 4. Sınıf ve Toplum Eleştirisi • Hatırladığı dönemden örneklerle, eşitsizliği ve sosyal adaletsizliği de aktarır. • Ancak çocukların dünyasında sınıf kavramı kalmamıştır; güç ve hayatta kalma tek kriterdir. • Bu da insanlığın binlerce yıllık toplumsal birikiminin silinişini gösterir. James Smith’in Sembolizmi • Uygarlığın belleği: Geçmişin taşıyıcısıdır. • İnsan bilgisinin geçiciliği: Onun bilgisi artık torunları için anlamsızdır. • Uyarıcı figür: İnsanlığa, uygarlığın sonsuz olmadığını hatırlatır. Diğer Karakterler • Torunlar (Hare Lip, Edwin, Hoo-Hoo): • Smith’in dinleyicileridir ama aynı zamanda “yeni ilkel dünyanın” temsilcileridir. • Onların ilgisizliği ve anlayışsızlığı, uygarlığın gerçekten bittiğinin kanıtıdır. • Gelecek artık onların ellerindedir; bilgiyle değil, kaba kuvvetle hayatta kalacaklardır. Sonuç: Jack London, James Smith üzerinden insanlığın “bilgiye dayalı medeniyet” ile “doğaya uyumlu yaşam” arasındaki çatışmasını dramatize eder. Smith, uygarlığın yok oluşunu anımsayan son kuşaktır. Torunları ise doğaya geri dönmüş, “medeniyet sonrası insanlığı” temsil eder.
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202447,7bin okunma