2025 30. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2025 18:14
Kitabın konusu aslında çok tanıdık; ataerkil düzen, baskı, erkek şiddeti, din istismarı, tarikatlar. Rock star olma hayalleri kuran Feray’ın aşık olup evlenip hayallerinden vazgeçişi, aşık olduğu adamın ise bambaşka birine dönüşüp hayatını kabusa çevirişini okuyoruz. Adını, çocuğunu, olduğu kişiyi, benliğini ve sonunda özgürlüğünü elinden alan adamı öldürüp yeni bir hayata başlama mücadelesi veriyor Feray. Yazardan okuduğum ilk kitaptı ve doğrusunu söylemek gerekirse dilini çok yavan, kurguyu ise aşırı amatör buldum. O kadar çok mantık hatası, o kadar çok tutarsızlık var ki kitapta. Kocalarının baskısından izinsiz adım atamayan kadınların ceset yok etmek için marketten alır gibi bir çırpıda asit bulabilmesi, Feray’ın doktor kocasının evine bir adamın hasta oğlunu çat kapı getirmesi (adresi nerden biliyor?), bu olay üzerine dinle alakası olmayan adamın bir anda üfürükçü hoca moduna girmesi, Feray’ın sahte kimlik için öldürdüğü kocasının müridinin yanına gitme riski alması, gazetelerde fotoğrafı varken komşularının onu tanımaması, en basitinden Bursa’da adam öldürüp kaça kaça İstanbul’a kaçması bile aşırı mantıksızdı bana göre. Karakter gelişimleri o kadar zayıf ki en başta kocası ile ilgili hiç bir manipülasyon belirtisi sezmezken adam bir anda bambaşka birine dönüşünce en başından beri kadının hayatını manipüle ettiği anlatılıyor. Feray her şeye boyun eğer ve yavaş yavaş yok olurken bir anda sebepsiz yere kocasını öldürüp yoluna bakıyor. Kitap sürükleyici olsa da kurgu anlamındaki zayıflığı yüzünden bitirdiğimde vakit kaybetmişim gibi hissettim. Konu da baktığımızda her gün haberlerde gördüğümüzden farklı değildi, o nedenle tavsiye edeceğim bir kitap olmadı ne yazık ki.
YalnızZeynep Kaçar · Doğan Kitap Yayınları · 20211,608 okunma