Çavdar Tarlasında Çocuklar , J. D. Salinger
2025 14. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2025 09:59
Çavdar tarlasında çocuklar’ı adıyla tanıyıp köy romanı sandım — ama yanılmışım. Hikâye New York’ta, okuldan atılan genç Holden Caulfield’ın birkaç gününü, iç sesini ve şehirdeki yalnızlığını anlatıyor. Holden, çocukluktan yeni çıkmış; olgunluğa geçme sancılarını, bunalımlarını ve insanlara duyduğu güvensizliği içtenlikle söyleyen bir anlatıcı. Anlatımındaki “konuşma dili” kitabı akıcı, samimi ve sürükleyici kılıyor. Holden’e göre insanlar çoğunlukla sahte; kardeşi Phoebe’nin dediği gibi “sevdiği bir şey yok” — ama Holden, kaybettiği kardeşi Allie’yi sevdiğini söyleyebiliyor. Bu çelişki, karakterin kırılganlığını daha da derinleştiriyor. Romanın en güzel metaforlarından biri — başlıktaki çavdar tarlası görüntüsü: Holden’ın hayalindeki, göz alabildiğine uzanan, çocukların masumca oynadığı bir tarla; ve Holden, o çocukları “uçurumdan” korumaya çalışan “yakalanan değil, yakalayan” kişi. Bu imge romanın merkezinde: masumiyeti koruma arzusu. Kısa not: Anlatım dili ve ruh hali bakımından Felix Francisco Casanova’nın Vorace’nin Yeteneği ile yakın hissettirdi — iki metin de iç monolog/kişisel kırılganlık üzerine yoğunlaşıyor. Eğer hafta boyunca kafanı dağıtmak, ağır şeylerden bir mola vermek istiyorsan; samimi, içine çeken ama aynı zamanda eğlenceli bir anlatı arıyorsan bu kitap tam sana göre. (Alıntı ): “Her neyse, hep, büyük bir çavdar tarlasında oyun oynayan çocuklar getiriyorum gözümün önüne... Ben, çavdar tarlasında çocukları yakalayan biri olmak isterdim.”
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202171,2bin okunma