2025 9. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2025 01:03
Bir taşra kasabasındaki küçük bir akıl hastanesinde geçen hikâyede, “Altıncı Koğuş” adı verilen bölümde akıl hastaları tutulmaktadır. Koğuş, bakımsız, rutubetli ve perişan bir yerdir. Kasabanın doktoru Andrey Yefimıç, aslında zeki, kültürlü ve kitaplara düşkün bir insandır ama hayata karşı isteksiz ve pasif biridir. Görevini yıllardır mekanik bir şekilde yapar, hastaların kötü koşullarına göz yumar. Ona göre acı çekmek hayatın doğal bir parçasıdır ve müdahale etmeye gerek yoktur. Altıncı koğuştaki hastalar arasında İvan Dmitriç adında bir mahkûm dikkat çeker. İvan, sinir hastasıdır ama aynı zamanda zeki ve sorgulayıcı bir insandır. Doktor Andrey zamanla onunla sohbet etmeye başlar; felsefe, özgürlük, adalet gibi konularda tartışırlar. Bu konuşmalar doktorun kendi hayatını da sorgulamasına neden olur. Ancak kasabadaki insanlar doktorun bu tavrını garip bulur. “Deli hastalarla arkadaşlık eden” bu doktor hakkında söylentiler çıkar. Sonunda doktor, kendi iradesi dışında “deli” ilan edilir ve Altıncı Koğuş’a kapatılır. Bir zamanlar dışarıdan baktığı o perişan hayatın içine düşer. İşkenceler, kötü muamele ve çaresizlik altında kısa sürede hastalanır ve ölür. • “Akıl” ile “deli” arasındaki sınır: Çehov, kimin gerçekten akıl sağlığı yerinde olduğuna dair sınırları bulanıklaştırır. Toplumun normlarına uymayan, sorgulayan kişiler bazen “deli” ilan edilir; sistem ise kendi konforunu korumak için sorgulamayı cezalandırır.  Pasiflik ve vicdanî kusur: Andrey’in başlangıçtaki kayıtsızlığı — “acı doğal” düşüncesi — eserin etik eleştirisinin merkezindedir: bilgi ve kültür tek başına vicdanlı bir eylem anlamına gelmez. Koğuşun alegorik işlevi: Altıncı Koğuş bir mikro toplumdur; toplumsal ihmal, bürokrasi, insan onuruna yönelik şiddet burada yoğunlaşır. Koğuştaki küçük şiddet formları daha geniş toplumsal mekanizmaların aynasıdır.  Anlatım: Chekhov’un ironik, gözlemci anlatımı; karakter tahlillerindeki soğukkanlılık ve detay vurgusu öne çıkar. Diyaloglar hem fikir tartışması hem de karakterlerin iç dünyalarını açığa çıkarır.  Neden önemli / ne öğretir? “Altıncı Koğuş” insanın onuru, mesleki sorumluluk, toplumun yabancılaştırıcı gücü ve vicdanın ertelenmesi gibi evrensel konuları işler. Çehov, küçük bir taşra hikâyesi aracılığıyla geniş toplumsal eleştiriyi, insan haysiyetine yapılan sessiz şiddeti ve entelektüel duruşun eyleme dönüşmemesinin ağır bedelini gösterir. Bu yüzden eser, hem edebi hem de etik açıdan sık sık okutulur ve tartışılır.
Altıncı KoğuşAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202687,2bin okunma