·560 syf.····Okunma: 27 Eylül 2025 02:58 Öncelikle bir kitabı gazete kağıdına basıp; arka kapağına 475 tl fiyat barkodu yazmak nedir?
Bunun açıklamasını duymaya ihtiyacım var...
Dizgisini ; kapak tasarımını bir tarafa bırakalım haydi... kitabın son okunmasının yapıldığından bile ciddi bir biçimde şüpheliyim..
Konusuna gelince: M.Ö.640 yılında Asurpanipal'in topraklarını genişlettiği ;muazzam asma bahçeleri, davasa kaleleri, ve tâbiî halkına açlık yoksulluk ve acımasızca hükmetmeye çalışmasını anlatan bir" tarihi -kurgu novelası ile başlıyor hikayemiz....
Roman bu hikaye eksenin de; giriş-gelişme (yarı masal yarı tarihi bilgi ekseninde davam etseydi daha ilginç ve çok güzel olabilirdi; ama....)
Elif Şafak kitaplarında hep bir " sürpriz yumurta " fikri vardır. Arafta, Aşk'ta Havva Havva'nın Üç Kızı'nda...Baba ve Piç 'te....okuyucu olarak alışıksanız...hep tetikte beklersiniz "sürpriz yumurtayı"..
Bu kitapta da bu gelenek değişmemiş.
Daha hikayenin başında okuyucuyu ince bir "ben aslında bu anlatılanları yaşıyorum " fikri ile başbaşa bırakıyor.
Kitapta yer alan ve farklı tarihlerde yaşayan üç "kahraman " var. Herbirinin kendi öyküsü ayrı bir roman olurdu muhtemelen ama yazarımız bunu yapmak yerine; okuyucuyu ben bunu aslında yaşadım/yaşıyorum /kahretmesin ..gibi vicdani sorgulamalarla başbaşa bırakıyor.
Kitabı yoğun bir biçimde okursanız eğer bu size ciddi bir rahatsızlık verebilir.
Ve bu da " taraflı tarafsızlık "kavramını aklınıza getirebilir. Yazarın öfkesi ....dersiniz demesine de aklınıza
"Hariçten gazel pek güzel okunur/Gel yamacıma yamacıma /Yapıp yapıp öyle uzaktan göz süzme bana ne olur.."
dizelerini tekrar ederken bulabilirsiniz kendinizi.
Sayın 1000kitap yetkilileri bu inceleme yazımı yayınlarsanız sevinirim