2025 898. kitabı
Celladıma Gülümserken: Zulme Karşı Bir Tebessümün Şiirsel Yankısı Türk edebiyatının en özgün ve tartışmalı figürlerinden biri olan İsmet Özel, şiirlerinde bireysel ve toplumsal çatışmaları ustalıkla işleyen bir şair olarak tanınır. 19 Eylül 1944'te Kayseri'de doğan Özel, Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş, uzun yıllar Devlet Konservatuvarı'nda Fransızca okutmanlığı yapmıştır. Gençlik yıllarında sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan şair, 1974'te İslamî bir dönüşüm yaşamış ve bu değişim, eserlerine derin bir metafizik boyut kazandırmıştır. 1984 yılında yayımlanan Celladıma Gülümserken adlı şiir kitabı, Özel'in bu içsel yolculuğunun zirve noktalarından birini temsil eder. Kitap, adını uzun ve çarpıcı bir şiirinden alır: "Celladıma Gülümserken Çektirdiğim Son Resmin Arkasındaki Satırlar". Bu eser, şairin zulme karşı sergilediği ironik ve dirençli duruşu, tarihî mazlumların gölgesinde yansıtan bir manifesto niteliğindedir.Kitabın ana teması, bireyin toplumsal ve metafizik cellatlara karşı sergilediği tebessümle örülü bir isyanı işler. Özel, şiirlerinde tarih boyunca idam edilen figürleri –Hallâc-ı Mansur, Şeyh Bedreddin, Pir Sultan Abdal, Galileo Galilei ve Adnan Menderes gibi– bir araya getirerek, zulmün evrensel niteliğini vurgular. Bu mazlumlar, cellatlarına gülümseyerek ölümü kucaklayan semboller olarak şiirin omurgasını oluşturur. Örneğin, bileklerini keserek intihar eden Beşir Fuad, Sergey Yesenin ve Vladimir Mayakovski gibi isimler de bu zincire eklenerek, şiddetin hem faili hem mağduru olan insan ruhunun karmaşıklığını ortaya koyar. Kitap, hacmiyle yoğun bir lirizm taşır; her dize, okuyucuyu bir hesaplaşmanın eşiğine getirir. Şairin otobiyografik unsurları –"Ben İsmet Özel, şair, kırk yaşında" gibi doğrudan ifadeler– ile başlayan şiirler, kişisel itiraflardan evrensel bir protestoya evrilir. Bu yapı, kitabın sivil itaatsizlik merkezli bir tahlilini mümkün kılar; Özel, dilin keskinliğiyle hem bireysel özgürlüğü hem de kolektif direnişi savunur.Özel'in üslubu, Celladıma Gülümserken'de sert ve öfkeli bir romantizmi yansıtır. Şiirler, hiçbir edebî akıma bağlı olmaksızın özgür bir özerklik sergiler; tarihle ve çağla hesaplaşmayı göze alan dizeler, okuyucuyu rahatsız etmekten çekinmez. Şiddet imgeleri –idam sehpaları, kesik damarlar– kitabın dokusunu örse de, bunlar salt bir karanlık değil, hayata karşı bir tavırdır. Psikanalitik bir bakışla incelendiğinde, şiir ruhun gizli dinamiklerini açığa vurur: Freud'un ruhsal korunum yasasına dayanan bir yaklaşım, Özel'in dizelerinde bastırılmış arzuların ve ölüm dürtüsünün (Thanatos) yüzeye çıktığını gösterir. Şair, celladına gülümseyerek ölümü kabullenen figürlerde, bireyin ego'sunun superego'ya karşı isyanını simgeler; bu, klinik psikanalizin ötesinde, edebî bir ruh analizi olarak okunabilir. Yine de Özel'in şiiri, psikanalitik indirgemeciliğe indirgenemez; o, düşünce tarihine yeni tezler sunan bir tebliğdir. Mazlumların mazmunları, uzun yıllar çözülmeyi beklemiş Amentü gibi eserlerle paralellik gösterir ve Türk şiirinde öncülü olmayan bir yer edinir.Bu kitap, Özel'in sosyal kimlik değişimlerinin şiire yansımasını en çarpıcı biçimde sergiler. Sosyalizmden İslam'a geçiş, dizelerde bir iç buhran olarak tortulaşır; ancak bu buhran, yıkıcı değil, yapıcı bir direnişe dönüşür. Okuyucu, her sayfada bir "uzun yola çıkmaya hüküm giydirilmiş" yolcu gibi hisseder kendini –metafizik bir yolculuğun eşiğinde. Kitabın gücü, bu evrensel yankısından gelir: Zulme karşı tebessüm, sadece tarihî bir jest değil, günümüzün baskıcı yapılarına karşı da bir çağrıdır. Eleştirmenler, Özel'i "düşünce ve şiirde güçlü bir isim" olarak nitelerken haklıdır; zira Celladıma Gülümserken, edebiyatın sınırlarını zorlayan bir duruşun simgesidir.Sonuç olarak, İsmet Özel'in Celladıma Gülümserkeni, Türk edebiyatında zulme karşı şiirsel bir manifesto olarak yerini korur. Okuyucuyu rahatsız eden, sorgulatan ve nihayetinde dönüştüren bu eser, her daim yeniden okunmaya layıktır. Özellikle düşünce ve duygu arasında köprü kurmak isteyenler için vazgeçilmez bir başucu kitabıdır. Özel'in dizeleri, celladın baltası altında bile solmayan bir gülümsemeyi hatırlatır: Direniş, en karanlık anda bile mümkündür.
Celladıma Gülümserkenİsmet Özel · İmge Kitabevi Yayınları · 19842,357 okunma