···Okunma: 27 Eylül 2025 12:11 Böyle bir çizgi roman ancak usta çizer Klaus Janson, renklendirmeci Lynn Varley ve efsane Frank Miller’ın bir araya gelmesiyle var olabilirdi. Kara Şövalye Dönüyor, çoğu çizgi roman otoritesine göre tarihin en iyi 10 çizgi romanından biri. Benim için de hem çizim hem de hikâye açısından öyle. Fakat 1986 yılında yazılan bir esere günümüzden eleştirel bakmak ne kadar doğru, emin değilim. Gelin, ne demek istediğime birlikte bakalım.
Soğuk Savaşın Gölgesinde
The Dark Knight Returns, Soğuk Savaş’ın en yoğun yaşandığı dönemde kaleme alındı. Amerikan kültürünün kendini dünyaya empoze ediş biçiminin dönemlere göre nasıl değiştiğini biliriz: Soğuk Savaş zamanında Rambo Afganlarla iş tutar, bitince Amerika Afganistan’ı işgal eder. Bu çizgi roman da aynı gölgenin altında, politize olmuş karakterlerle örülmüş bir eser.
Fakat benim için bu romanı özel kılan şey, alışılmışın dışında bir Batman anlatısına sahip olması. Bruce Wayne, 10 yıl önce emekli olmuş, fakat Gotham’daki artan suç ortamı ve bastıramadığı dürtüleri yüzünden neredeyse 60 yaşına gelmişken tekrar Bat-suit’i giyiyor.
Sinemaya Etkisi
Burada önemli bir not düşmeliyim: Batman v Superman filmindeki yaşlı Ben Affleck Batman’i tamamen bu çizgi romandan esinlenmiştir. Zırhı, kostümü, yaşlandıkça artan tahammülsüzlüğü ve acımasızlığı doğrudan bu hikâyeden alınmıştır. Hatta filmdeki meşhur “Warehouse” sahnesinde Batman’in duvardan çıkıp düşmanının silahını ele geçirmesi ve “sana inanıyorum” repliği, bu çizgi romanın ilk bölümünden bir alıntıdır.
Çizgi romanın ikinci bölümünde Amerikan hükümetine hizmet eden Superman ile Sovyetler arasındaki savaşta Batman’in karşı karşıya gelmesi de yine Batman v Superman’e esin kaynağı olmuştur. Filmdeki zırhlı suit ve dövüş sahneleri neredeyse birebir buradan alınmıştır.
Anlatım ve Çizimler
Karanlık atmosfer, sert diyaloglar ve iç monologların verdiği psikolojik yoğunluk, alışık olduğumuz Batman anlatısından çok daha ağırdır. Çizimler kasvetli, anatomiler abartılıdır; çizgilerdeki sertlik hikâyenin karanlığını destekler. Yayınlandığında bu eser, çizgi romanın sadece çocuklara hitap etmediğini, yetişkinlere de derinlikli bir anlatı sunabileceğini ispatlamıştır.
Politik Arka Plan
Politize olmuş karakterleri dönemin jargonuyla eleştirmek istemiyorum. Ancak şunu eklemeliyim: Bir süper kahraman Amerikan hükümeti için çalışıyorsa, Türkiye’deki okurların o karakterle bağ kurması zordur. Neyse ki bu çizgi roman, Bruce Wayne’in her zaman olduğu gibi apolitik ve kendi doğrularıyla hareket eden duruşuyla dengeleniyor. Zaten Batman’i sevmemizin sebebi de bu: Sonuç ne olursa olsun doğru olanı yapması.
Sonuç
Kara Şövalye Dönüyor, Batman’in yaşlılığında bile ölümle pazarlık eden ruhunu anlatan, karanlık, ironik ve çarpıcı bir roman. Çizgi roman tarihini değiştiren, hem edebi hem de kültürel anlamda kilometre taşı niteliğinde bir eser.