2025 23. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 18:19
II. Abdülhamit'in baskı döneminde geçer romandaki olaylar. Silahtar Ali Paşa ailesi, büyüklerin ölümünü müteakip mal mülk kavgası ile dağılır ve akraba arasındaki ilişkiler kopmaya yüz tutar. Mirasın taksiminden sonra büyük kısmını Atiye Hanım idare etmektedir. Kardeşi Fitnat Hanım ve erkek kardeşi Şefik Bey'in de durumları iyidir. Öte yandan diğer kardeş Şevki Bey'in ölümünden sonra - bu Şevki Bey diğer kardeşler gibi İstanbul'da kalıp yükselmek yerine taşrada Sarayköy'e yerleşip miras davası uğruna hayatını heder edip fakirleşmiştir - oğlu Asım İstanbul'a gelerek akrabaları ile münasebet kurar. Başlangıçta mirastan atıl kalan değirmeni halasından almaktır maksadı ancak kendini o kadar sevdirir ki her aile onu yakınında tutmak için adeta yarış haline girer. Asım, hedefi net olmayan iradesiz ve zayıf tabiatlı biridir. Önüne gelen fırsatları kaçırarak halası Atiye Hanımın evinde asalak gibi bir yaşantıya mahkum eder kendini. Romanın arka planında II. Abdülhamit'in istibdat döneminin ruhu sergilenmeye çalışılmıştır. Okunması gayet zevkli bir roman olmasına karşın, hani bir dizi film sezon finali yapar da yeni yayın döneminde vizyondan kalkar ya, işte o durum gibi roman ansızın bir sonuca bağlanmadan bitirilmiş. Bu durum da kitabın Türk Edebiyat tarihinde önemli bir eser olmasını engellemiş. Oysa yazarın ilk kitabı olmasına, zaman zaman ifade bozukluklarına karşın karakter zenginliği ve kurgu açısından güzel bir eser olarak gördüm.
MirasMemduh Şevket Esendal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025298 okunma