·268 syf.····Okunma: 25 Eylül 2025 16:42 Öncelikle kitabı okumayı düşünenlere tavsiyem olacak. Romanın birkaç karakter tarafından bilinç akışı tekniği ile anlatılması, süreklilik arz eden zaman değişimleri, her anlatıcının kendi bakış açısıyla ve çok farklı olaylardan bahsetmesi, diyalog anlatımlarının çokça olması ve bazı yerlerde noktalama işaretleri kullanılmaması, aynı isimlerin kullanılması gibi nedenlerle okunması zor ve zihin karıştırıcı bir kitap. Bu nedenle önceden kitabın birkaç analizinin okunup, en azından karakterler ve özelliklerinin öğrenilmesi olay örgüsü ve temasının daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır.
Ayrıca, kitaba odaklanmak zor olduğundan, sakin bir ortamda okunması önerilir. Kitabın özellikle ilk bölümünde yarım bıraktığını söyleyenler çoğunlukta. Ama kitapta ki karakterler daha önce tanınır ve bu bölümü anlatan kişinin zihinsel engelli, sağır ve dilsiz biri olduğu düşünülürse ve onun zihniyle okunursa kolay anlaşılıyor. Beni ikinci bölüm daha zorladı. Bazen hikayeden koptuğum anlar oldu. Ama bölümler ilerledikçe kafanızda ki sorulara cevap buluyorsunuz ve okunması da daha kolaylaşıyor.
Ses ve Öfke, adını William Shakespeare 'in Macbeth oyununun baş karakterinin zaman ve hayatın anlamsızlığı üzerine verdiği bir monologdan almış. Roman özetle, aristokrat Compson ailesinin yıkımını ve çöküşünü konu ediniyor. Dört ana bölümden oluşan kitapta, dört ayrı zaman ve anlatıcı bulunmakta ve hikaye dört farklı bakış açısıyla anlatılmaktadır. Ses ve Öfke kavramlarını sembolize eden karakterler ise Benjamin ve Jason Compson kardeşlerdir. Romanda, o dönemde ki beyazların siyahlara bakışı da Jason karakteri üzerinden yansıtılıyor.
Modern edebiyatın klasikleri arasında gösterilen bu kitabı okumanızı öneriyorum.
İyi okumalar.