Kendini tekrar eden, aynı fikirleri farklı cümleler ve başlıklarla sündüre sündüre anlatan, özellikle Türk insanı gibi daha kolektivist yapıda yaşayan bir toplum için yönergelerini uygulamakta zorlanacağınız klasik bir kişisel gelişim kitabı. Kötü kişisel gelişim kitapları rafında yerini aldı benim için. Müthiş Psikoloji adında online terapi hizmeti veren bir psikolog ve psikiyatr grubu tarafından yazılmış ve okurken size yeni psikoloji mezununun elinden çıkmış yavan bir yapıt hissiyatı veriyor.
Yine de işime yarayacak birkaç davranış kalıbı cımbızlamayı başardım diye düşünüyorum. Okurken beğendiğim ve aldığım notlar şu şekilde;
• "Etkili bir hayırın içinde suçluluk korku ve endişe yoktur."
• "Hayır dediğiniz kişi için çözüm bulma sorumluluğu sizin vazifeniz değil."
• "Daha çok sevilmek, sayılmak, huzur ortamında yaşamak, çatışmadan uzak kalmak uğruna gözden çıkardığınız sınırlarınız hapishanenize dönüşür."
• "Varlık ve benlik sınırı, hayır diyebilen, ne istediğini ve ne istemediğini iyi bilenlerin inşa edebildiği, yaşam kalitesini arttıran güçlü ve özel bir alandır."
• "Dışarıya şekil vermek için içerideki şekli bozmanın bedeli ağırdır."
• "Kelimelerin arkasına gizlemiş olduğunuz imalardan emin olunuz. Konuşurken kelimenin içerdiği anlam kadar ona yüklediğiniz duygulara da dikkat etmek zorundasınız."
• "Olasılıklar gerçeklerden her zaman daha yorucu ve daha yıpratıcıdır. Zor gibi görünen kararlar, bir şekilde verildikten sonra olumlu ya da olumsuz bir sürece girilse de rahatlık hissi verir."