···Okunma: 15 Ağustos 2025 00:00 Gladwell’in The New Yorker dergisi için yazdığı bazı makalelerden oluşan kitap, günlük yaşamın sıradan görünen konularını derinlemesine ve merak uyandırıcı bir şekilde inceliyor. Sosyoloji, psikoloji ve iş dünyası gibi alanlara özgün bir perspektifle yaklaşan Gladwell, karmaşık fikirleri sade ve akıcı bir dille anlatıyor. Kitap, üç kısımdan oluşan bir deneme derlemesi niteliğinde. Bu kısımlar farklı konulara göre ayrılmış. Örneğin, “Tıkanmakla panik olmak arasındaki fark nedir?”, “Neden çok sayıda hardal çeşidi varken tek bir ketçap türü var?” gibi ilginç sorulara yanıt arıyor. Ayrıca, doğum kontrol hapının mucidinin trajik hikayesi, pasta sosu devrimi yapan Howard Moscowitz’in icatları, saç boyasının 20. yüzyıl tarihindeki rolü ve köpek eğitmeni Cesar Millan’ın sırları gibi çeşitli konuları ele alıyor. Gladwell, zekâ testlerinden etnik profillere, Silikon Vadisi’nin işe alım süreçlerinden “zaten biliyordum” yanılgısına kadar geniş bir yelpazede düşündürücü hikâyeler sunuyor. Gladwell, “İyi bir yazının başarısı, sizi içine çekme, düşündürme ve bir başkasının kafasındakilere göz atmanızı sağlama yeteneğine bağlıdır,” diyerek kitabın amacını özetliyor. "Köpeğin Gördüğü", onun tükenmez merakı ve sıradanın ardındaki olağanüstüyü keşfetme yeteneğinin bir örneği. Kitap, popüler bilim ve sosyolojiye ilgi duyanlar için hem eğlenceli hem de ufuk açıcı bir okuma deneyimi sunuyor.