Sevilmek mi, Fark Edilmek mi?
2025 3. kitabı
Stefan Zweig Bu kitabı okurken kalbim çok farklı hissetti. Çünkü bir kadının tek taraflı, karşılıksız ama bir o kadar da güçlü bir sevgisini anlatıyor. Sanki içimde bir yere dokundu. Kitapta ismi hiç verilmeyen bir kadın, yıllar boyunca sessizce sevdiği adama uzun bir mektup yazıyor. Bu adam aslında ünlü bir yazar. Ama adam onu fark etmiyor bile. Kadın defalarca karşısına çıkıyor, hatta hayatının en önemli olaylarını onunla yaşıyor ama adam hiçbirinde onun kim olduğunu hatırlamıyor. İşte tam da burada içimde kocaman bir boşluk hissettim. Birinin dünyası olurken, o kişinin seni neredeyse hiç görmemesi… Zweig’in dili çok akıcı. Bir kadının iç dünyasını öyle güzel anlatmış ki bazen mektubu yazan kadın oldum, bazen de karşısındaki adam gibi hissettim. Yani kitap sadece bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda “fark edilmek” ve “unutulmak” üzerine çok derin düşündürüyor. Benim için en çarpıcı nokta, kadının “Sevginin karşılık beklemeden de var olabileceğini” göstermesiydi. Ama dürüst olayım, aynı zamanda çok da hüzünlüydü. Çünkü bu kadın kendi hayatını feda ediyor, ama hiçbir zaman hak ettiği değeri görmüyor. Bu kitabı okurken kendinle, başkalarının seni fark edip etmediğiyle, "gerçekten görülüyor muyum?" sorusuyla yüzleşiyorsun. Sizce sevilmek mi , fark edilmek mi ?
Bilinmeyen Bir Kadının MektubuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025266,4bin okunma
1 +1'leme