···Okunma: 01 Ekim 2025 04:20 Elif Şafak’ın Siyah Süt ( annelik ve postpartum depresyonu konu alan eseridir) adlı otobiyografik romanı, yazarın kendi hayatından kesitler sunuyor. İlk kez 1,5 yıl kadar önce okuduğum bu kitabı yeniden elime aldığımda, sanki hiçbir şey hatırlamıyor ve ilk kez okuyormuşum gibi bir hissiyat yaşadım. Bu da bana, bir kitabı aradan yıllar geçtikten sonra yeniden okumanın ne kadar farklı bir deneyim olduğunu bir kez daha gösterdi.
Eserde, Elif Şafak bir kadın ve anne olarak yaşadığı içsel çatışmaları, altı farklı iç sesin korosu aracılığıyla anlatıyor. Bu sesler, her kadının içinde farklı derecelerde var olan kimlikleri, korkuları, arzuları ve çelişkileri temsil ediyor. Yazar, doğum sonrası depresyonun (postpartum depresyon) kadın üzerindeki ağır etkilerine de değiniyor; doğumdan sonraki haftalarda yaşanan bu süreç, kadının dünyasını bütünüyle sarsan bir dönem olarak aktarılıyor.
Kitapta yalnızca kendi deneyimlerini değil, birçok yazarın ve kadının düşüncelerini de işleyen Şafak; annelik, kadınlık, yazarlık ve toplumsal beklentiler üzerine önemli sorgulamalar yapıyor. Bu yönüyle yalnızca anneler için değil, anne olmak isteyen, anneliği düşünen ya da sadece kadın kimliğine dair derinlik arayan herkes için okunmaya değer bir eser.