2025 984. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2025 10:28
ROSMERLER (Tiyatro Oyunu) Henrik Ibsen 1828–1906 arasında yaşamış Norveçli oyun yazarı ve şair Henrik Ibsen tarafından kaleme alınmış en güzel oyunlardan biri. Ibsen’in hemen her oyununda görülen güçlü kadın karakteri yaratma çabası bu oyunda da karşımıza çıkıyor. Oyunda son derece muhafazakar olan aristokrat bir ailenin son mensubu ve aynı zamanda rahip de olan Bay Rosmer ile (Güçlü bir karakter) yine onun kadar güçlü bir karakter olan özhürlüü ve kadın hakları savunucusu Bayan Rebeka arasında filiz veren aşk ilişkisi bağlamında ortaya çıkan karşılıklı aşk-suçluluk-iktidar mücadelesi üzerinde durulmuştur. Aslında başlangıçta son derece tutucu r muhafazakar olan Bay Rosmer Bayan Rebeka’ın şatoya gelişiyle dramatik bir düşünce değişikliğine uğrar. Rebeka onu dönüştürmek için özel olarak şatoya yerleştirilmiştir. Etkileşim sonıç verir ve Rosmer değişir. Düşüncelerinin tersi bir istikamette yeni düşüncelere varır. Bayan Rebeka da aslında değişmeye başlamıştır zira Rosmerler gerçekten çok temiz karakterli insanlardır. İkisi de birbirini etkiler ve birbirinin gönüllerine sessizce girer. Buna seyirci kalamayan biri vardır ama: Rosmer’in eşi. Çöm temiz ve dürüst bir insan olan eşi durumu sezmiş ve kaldıramayacağını anlamış olduğundan ve kendi trajedisini kabullenemeyeceğine kanaat getirir ve Şatoya yakın geçen ırmağın üzerinde kurulu bulunan köprüden atlayarak hayatına son verir. Zamanla Rosmer ve Rebeka suçluluklarını anlarlar ve bunun verdiği vicdan azabını çekmeye başlarlar. Nişanlanarak aralarındaki duyguyu iki taraflı olarak da daha görünür hale getirmeye çalışırlar. Her ikisine de çevrelerinden sert tepkiler gelir. İkisinin de intiharda etkilerinin olduğu söylenir. İntihar eden Bayan Rosmer’in ne kadar yüce bir karakterde olduğu daha bir netleşir. Tüm bu olanlara çocuk dünyaya getiremediği için katlanmış ama için için de erimiş kocası Rosmer ile Rebeka arasında her geçen gün gelişen duyguyu farkettiğinde yapacağı son şeyden artık daha emin bir noktaya gelmiş ve işte köprünün üzerine beyaz elbiseleri ile çıkarak kendini sulara bırakmıştır. İntihar eden eşinin bu sadakati ve karakteri Rosmeri girmiş olduğu değişim yolunda şüpheye götürür ve tekrar eski muhafazakar duyguları canlanır fakat asla eskisi gibi de olamaz. Rebeka da bu ithamlarla değişmeye başlar ve eski duruşunu kaybeder. İkisi de gelhitler yaşarlar. Rosmer Rebeka’nın kendisinenolan aşkının ispatı olarak karısının atladığı köprüye çıkıp atlayıp atlayamayacağını sorar. Rebeka’nın da bunu tapabileceği gerçeğini görür. Bu onun içsel gelgitlerini arttırır. Nişanlanırlar ve sabah hazırlanarak beraber köprüye çıkarlar. Birbirlerine sarılarak suya atlarlar. Bu son görüntüyü de evin hizmetçisi aktarır. Oyun kimlik bunalımını merkeze almış. Güçlü kadın teması yine ön planda. Hayatın pratiği ile iç dünyamızın teorik tarafı arasında oluşan mücadelede yaşanan hayat hep daha önde olacaktır. Okunabilir bir kitap.
RosmerlerHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 201390 okunma