2025 15. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2025 12:16
Paul Lynch, ona 2023 yılında Booker Ödülü'nü kazandıran Peygamberin Şarkısı romanıyla bilinen İrlandalı bir yazar. Bense kendisiyle ülkemizde yine Deli Dolu tarafından yeni yayımlanan romanı Denizin Ötesinde ile tanıştım. Bu kısa roman, balıkçı teknesiyle denize açılan iki denizcinin fırtınanın ortasında mahsur kalmasıyla başlıyor. Bir yandan biri usta, diğeri toy olan bu iki adam arasındaki iletişim/sizlik sürerken, öte yandan yiyecek yemek bulma ve hayatta kalma gibi meseleler baş göstermeye başlıyor. Varoluşsal hezeyanlar giderek artarken, kitap ikinci yarıdan itibaren daha da heyecan verici bir psikolojik romana bürünüyor. Şiirsel ve vurucu bir okuma isteyenlere önerimdir. Kitaptan ilgimi çeken birkaç alıntı da paylaşmak isterim. "Ben senin bir çeşit böcek olduğunu düşünüyordum. Ne düşünüyorsun bu konuda? Şimdi en yakın arkadaşım oldun. Hayat ne tuhaf, değil mi? Hep kandırmaya çalışıyor seni. Yanlış şeyler yaptırmaya çalışıyor." "Sen hayatın boyunca özgürlükten bahsettin. … Keyfin ne istiyorsa onu yapıyorsun, adına da özgürlük diyorsun. Bu sözcüğü anlıyormuş gibi kullanıyorsun. … Ortada başka kadın kalmayana dek görmezden geldin onu. Hayatın işte böyle şeylerden ibaret. Sıradaki yemek. Sıradaki bira. Yanına yatacağın sıradaki kadın. Sen istek ve ihtiyaçlardan başka nesin? Vücudun dile gelmiş halisin sen."
Denizin ÖtesindePaul Lynch · Delidolu Yayıncılık · 202434 okunma